Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 3 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: niewierzacy rodzice vs religia w przedszkolu i szkole  (Przeczytany 9561 razy)
matka
Gość
Odp: niewierzacy rodzice vs religia w przedszkolu i szkole
« Odpowiedz #10 : Maj 16, 2009, 11:52:29 »

no a jak przez religie też się powtarza ,nie religie a cała klase syn przyniósł kartke że dziecko jest zagrożone i może nie dostac promocji do następnej klasy!U syna wklasie jest 9 dzieci z czego 3 jest zagrożonych właśnie z religii  Szok
ciamber
Gość
« Odpowiedz #11 : Maj 18, 2009, 09:02:17 »

Szok szok!  Mam nadzieje , ze kiedys wszyscy pogonicie  tych facetow w  czarnych sukienkach gdzie diabli poniosa!   Zagladaj juz wszedzie! !!!! Jak mozna dac sie tak oglupiac! ? ( pytanie retoryczne)  
nada
Gość
« Odpowiedz #12 : Lipiec 11, 2009, 09:33:33 »

"Uważamy, że nie możemy jej takiej maleńkiej zmuszać do przynależności do określonej społeczności"
Żeby więc być konsekwentnymi, nie powinniście mówić do niej po polsku, powinniście izolować ją od polskiej rzeczywistości, nie zapoznawać z rodziną ani innymi dziećmi itp.- to też są określone społeczności, które mają swoje zasady, nakazy i zakazy: rodzina, społeczeństwo, grupa koleżeńska.
No bo co, jeśli ona w głębi duszy jest Afrykanką, najlepiej jej się mówi po chińsku, a najlepiej się czuje w klimacie podbiegunowym gdzie cały rok jest dzień? A wy, bez liczenia się z jej prawem wolności wyboru, robicie z niej na siłę Polkę z klimatu umiarkowanego, na dodatek z waszym nazwiskiem, czyli nierozerwalnie związaną z waszą rodziną?

Pozdrawiam,
nada
u-boot
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #13 : Lipiec 11, 2009, 11:41:36 »

oczywista oczywistoscia jest ze bez znajmosci polskiego trudno zyc i mieszkac w polsce - to porownianie z religia ma sie tak jak piernik do wiatraka, chociaz na sile mozna wykazac zwiazek, ze gdyby nie wiartak nie byloby maki na piernik, ale chyba nie o to tu chodzi

idac dalej Twoja logika powinienem dziecku zakazac oddychac polskim powietrzem, przepelnionym miloscia i tolerancja do blizniego

czuwaj

u-boot
Magnolia
nowa(y)

« Odpowiedz #14 : Lipiec 25, 2009, 22:58:22 »

Po pierwsze dziękuję rodzicom którzy nie praktykują o wykazanie się dużą dozą szacunku do mojej religii, faktycznie stosowanie praktyk religijnych bez wiary - mija się z celem. Nie każdy widzi sens w takiej postawie.
Życzyła bym sobie aby pozostali uczestnicy forum - laicy jak mniemam - nie używali zaraz tuż obok apelów o tolerancję w ich kierunku określeń, paranoja, ci w czarnych sukniach, każda religia to to samo... bo to w jakiś sposób godzi w moje przekonania.
Po drugie rzeczywiście w Polsce trudno wychowywać się bez wiary, ale oprócz protestów przeciw katolickim przymusom szkolnym - nie wyczułam żadnych konkretów ze strony rodziców się tu wypowiadających - poszukujecie, wierzycie ale w dogmaty inne niż katolicy, nie wierzycie? Jakkolwiek odpowiedz by nie brzmiała - aby jej udzielić musieliście przejść jakiś etap decyzji i wyborów. Spójrzcie na to z tej perspektywy - czy nie ograniczacie dziecku horyzontu i wyboru właśnie przez to że nie uczestniczy w religii, może pozwolić mu kiedyś samemu rezygnować z pewnych dróg które się mu pokazało, niż z góry zakładać że są dla niego nie odpowiednie.
To tylko moja skromna opinia, wierzę że są jeszcze w katolicyzmie wartości warte kontynuacji i osoby kompetentne do tego aby je przekazywać.
Pozdrawiam Uśmiech
Dzieci: Zosia (6 lat); Marysia (33 miesiące);
anke
Gość
« Odpowiedz #15 : Grudzień 04, 2009, 20:06:00 »

Jestem zdecydowanie zwolennikiem rozdzielenia religii i edukacji. Sama chodziłam na religię do Kościoła i uważam, że te zajęcia nadal powinny się tam odbywać. Jestem także przeciwna temu aby wszyscy podanicy płacili za pensje katechetów. Moje dzieci nie chodziły na religię od podstawówki do LO włącznie
marcinos
Gość
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 10, 2010, 06:56:38 »

moje chłopaki tez nie chodzą na religię i luzzz... a jak bedą komunie to kupie im quada ( zgodnie z trendami katolickami), bo chyba o to chodzi?
Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 10, 2010, 08:43:45 »

Nie. Nie o to chodzi.
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
alaxim
osesek
*

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 10, 2010, 19:53:25 »

My też postanowiliśmy nie chrzcić syna. Ja jestem ateistką, a mój facet w kościele nie był już ładnych kilka lat. Kilka osób nas pytało dlaczego podjęliśmy taką decyzję, ale my wyszliśmy z założenia, że jak Kacper będzie starszy to sam zdecyduje czy chce być ochrzczony, a jeżeli tak to w jakiej wierze, bo w Polsce jest nie tylko religia katolicka, ale również ewangelicka i w szkołach też jej uczą. Nie mamy zamiaru chrzcić małego tylko dlatego, że tak trzeba i co inni powiedzą.
Dzieci: Kacper (29 miesięcy);
anielka
Gość
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 26, 2010, 18:47:56 »

uczo w szkole religii ewangelickiej, niewiedzialam, ...
wlasnie siebei pytam  czy dziecko nie nie potrzebuje religii?boga?
co wy  o tym myslicie?
Strony:
1 2 3 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.