Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: jak wykapac noworodka  (Przeczytany 5162 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
miśka
Gość
jak wykapac noworodka
« : Maj 06, 2009, 20:16:30 »

drogie mamy na dniach urodzę swoje pierwsze maleństwo i z przerażaniem myślę o tym jak takie kruche maleństwo wykąpać i jak obciąć paznokcie?
bardzo proszę o dobre rady, by te pierwsze kąpiele przeszły bezstresowo zarówno dla maluszka jak i dla ... rodziców Uśmiech
u-boot
sympatyczka(k) forum
**

Odp: jak wykapac noworodka
« Odpowiedz #1 : Maj 06, 2009, 20:47:19 »

cześć:)
jeśli chodzi o paznokcie to to dla mnie do tej pory czarna magia i jak patrzylem i patrze jak żona to robi to nie moglem wyjść z podziwu Uśmiech

ale jesli chodzi o kąpiel to podzielę się z Tobą pewnym patentem.
przez pierwszy tydzień kąpiel odbywała się w miarę cicho i było OK, ale później w przeraźliwym wrzasku.
znajomi podpowiedzieli nam aby w trakcie kąpieli przykrywać dziecko pieluchą tetrową - od klatki piersiowej w dół. i o dziwo zadziałało. Córka czuła sie chyba bezpieczniej. Czuła ze coś ją otula (nie wiem czy to o to chodziło, ale chyba tak)

co do samej techniki - to my robiliśmy tak: wody tylo co na dnie. dlon od gory wsunieta pod glowe i karczek, tak by dziecko czylo sie pewniej i aby nie mialo glowy w wodzie. i delikatnie obmywaliśmy cialko miękkim flanelowym materiałem

ale ubaw i tak zaczyna się jak dziecko jest już po kąpieli i dochodzi do wycierania ubierania i zakładania pieluchy...UśmiechUśmiechUśmiech

Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #2 : Maj 07, 2009, 16:02:49 »

Ja kapiel maluszkow sobie ulatwilam stosujac natluszczajaca emulsje do kapieli. dzidzia po kapieli natychmiast w reczniczek mocno otulona i juz....zero smarowania Uśmiech tylko pupcie smaruje np.mascia linomag i juz:) Co do placzu maluszkow w kapieli- ja swoje dzieci zawsze okolo 30min przed kapiela karmilam i problem zniknal:) a wody zawsze lalam duzo(zaraz jak tylko odpadl pepuszek) bo akurat moje dzieci lubily po sama szyje(chyba czuly sie jak w brzuszku) i mylam tylko dlonia zwyklym mydelkiem bambino albo sama woda.
Na poczatku (do okolo 3 miesiaca) polecam mycie buzki woda przegotowana. oczka wacikiem zamoczonym tez w wodzie przegotowanej od zewnatrz do srodka. pazurki radze obciac juz po wyjsciu ze szpitala. u mnie najlepiej sprawdzily sie nozyczki. obcinalam minimalnie az nabralam wprawy:D Nie wiem czy to bedzie dziewczynka czy chlopiec ale wazna rzecz zeby dziewczynce myc zawsze cipke do dolu tak aby zanieczyszczenia nie dostaly sie do srodka.
Troszke sie rozpisalam:)ale mysle ze to jest wszystko co warto wiedziec.
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
magdussska
Gość
« Odpowiedz #3 : Maj 09, 2009, 16:13:21 »

Jak bylam jeszcze w ciazy kapiel mojej dzidzi to byla czarna magia ale juz pozniej to latwizna. najgorsze pierwsze dni byle zalapac jak i co i po problemie ;-) poczatkami nalewalam troche wody zeby nie zamoczyc pepucha.
kupilam taka specjalna gabke (to lepsze niz opielucha czy recznik) i kladlam corcia. mylam glowke pod szyjka raczki brzuszek nozki a na samym koncu dupke i cipusie  Uśmiech A paznokcie obcinam jak spi tak mi sie wydaje ze najlepiej bo dzidzia sie nie wierci i bezpieczniej jest..
*aneta*
uzależniona(y)

« Odpowiedz #4 : Maj 12, 2009, 14:53:52 »

Ja od poczatku stosowalam plastikowa wkladke do wanienki(sa tez gabki i hamaczki). Polecam, bo nie musisz sie gimnastykowac,szczegolnie gdy nikogo nie ma do pomocy. Dzidzia lezy sobie sama a ty mozesz ja spokojnie umyc i cieszyc sie kapiela razem z nia, bo jesli wszystko jest ok to staje sie ona bardzo milym zajeciem dla obu stron.
A jesli chodzi o paznokcie,to ja do dzis nie moge pojac jak moj maz to robi...

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (16 miesięcy);
mefka
nowa(y)

« Odpowiedz #5 : Maj 20, 2009, 12:41:26 »

Na początek to zalecane są chyba metody kąpania noworodka na sucho.
agstar
uzależniona(y)

« Odpowiedz #6 : Maj 20, 2009, 16:33:10 »

Ja przez 10 dni myłam synka na przewijaku (woda z mydełkiem w miseczce i moczyłam gazę w tym roztworze i namydlałam Michałka a potem wkładałam do wanienki, gdzie wody było na dwa palce i spłukiwałam mydełko z ciałka). W wannie z większą ilością wody zaczęliśmy go kąpać jak odpadł mu pępek. Na początku używałam płynu do mycia firmy J&J, ale średnio mi się dobrze go używało, a i ciemieniuszka zaczęła się przyplątywać. Przeszliśmy na mydełko Bambino i wszystko minęło. Dla mojego Misiorka okazało się najlepsze.
Dzieci: Michałek (3 lata);
agstar
uzależniona(y)

« Odpowiedz #7 : Maj 20, 2009, 16:33:58 »

A do wanienki wkładałam pieluchę tetrową, żeby się Misio nie ślizgał.
Dzieci: Michałek (3 lata);
yagne
osesek
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 29, 2009, 22:42:42 »

Ja tez na poczatku bylam przerazona wizja kapieli. W szpitalu pokazano mi jak to robic, niemniej jednak mialam strasznego stresa przed wlasnym debiutem. Teraz podchodze do tematu z doswiadczeniem  Mrugnięcie. Z kazdym bedzie tak samo. Najpierw myje mojej coreczce glowe, jeszcze nie wkladajac Malej do wanienki. Trzymam ja wtedy na kolanach, owinienta w recznik  (jeszcze z pieluszka na tyleczku), siedzac przy wanience i delikatnie ochlapuje jej glowke woda z plynem do kapieli. Nastepnie wycieram glowke i po tym Mala laduje juz w wanience. Kiedy byla mlodsza trzymalam ja za raczke, majac jej lopatki na moim przedramieniu, przez co moglam ja dosyc stabilnie utrzymac, jednoczesnie nie zanurzajac glowy. Druga reka myje dziecko. Teraz mam sprawe znacznie uproszczona, bo Mala juz sama siedzi w wanience.
Po kapieli, smarowanie kremem (okazalo sie, ze moje dziecko niezbyt dobrze reaguje na lanoline zawarta w oliwce dla dzieci i nie mozemy jej uzywac), czyszczenie uszu, czesanie i ubieranie. I to by bylo na tyle.
Jesli chodzi o paznokcie-to oczywiscie obcinam, podczas snu. Mnie najbardziej pasuje w tej kwestii obcinacz dla dzieci. Pamietam, ze na poczatku polozna powiedziala mi, ze najlepiej dziecku paznokietki obgryzac, wtedy napewno sie go nie zrani. Nie zastosowalam sie do tej rady, wiec nie wiem, czy ta metoda sie sprawdza czy nie  Uśmiech
Dzieci: Lena (3 lata); Hania (21 miesięcy);
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.