Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Wprowadzenie glutenu  (Przeczytany 4503 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Wprowadzenie glutenu
Gość
Wprowadzenie glutenu
« : Listopad 06, 2010, 00:32:17 »

Witam Mrugnięcie
Dziewczyny gnębi mnie taki problem - jestem mamą 5 miesięcznego faceta (dziś kończy dokładnie 5 miesięcy Mrugnięcie karmionego piersią + mleko modyfikowane średnio raz na dwa dni jedna butelka mleka modyfikowanego - według nowych wytycznych powinno się wprowadzać gluten do diety niemowlaka w 5 i 6 miesiącu życia gdyż osłonowe działanie mleka matki (dla budowania tolerancji glutenu rozpoczyna się od 5 miesiąca. Wcześniej od 1 do 4 miesiąca i później po ukończeniu 6 miesiąca mleko matki nie wykazuje tak wyraźnych właściwości ochronnych. Proces ekspozycji na gluten powinien wynosić 2 miesiące). Ja jestem jeden miesiąc w plecy. Proszę poradźcie mi co mam robić - czy wprowadzać gluten tylko przez miesiąc i zrobić przerwę - a może wprowadzać bez przerwy?? Czy mogę go zacząć wprowadzać po ukończeniu 6 miesiąca. Widziałam schematy ale nie znalazłam w nich odpowiedzi na mój przypadek ;(
Ewi86
entuzjastka(a) forum

Odp: Wprowadzenie glutenu
« Odpowiedz #1 : Listopad 06, 2010, 10:40:41 »

Ja wprowadzałam gluten właśnie jak mój syn skończył 5 miesięcy. Najpierw zaczęłam mu dawać zupki jarzynowe a po tygodniu dodawałam do nich pół łyżeczki kaszy glutenowej. Tak robię do tej pory. Jeśli powinnaś go wprowadzić w 5-6 miesiącu życia, to przecież teraz właśnie jest 6 miesiąc życia Twojego synka. Ja nie wiedziałam kiedy to dokładnie zrobić, więc zrobiłam to na przełomie tych miesięcy. Jeśli teraz nie wprowadzisz glutenu to będziesz musiała czekać parę miesięcy, chyba do 10 miesiąca, ale nie jestem tego pewna.
Dzieci: Emil (25 miesięcy);
DoDomku
osesek
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 10, 2010, 17:15:56 »

W tym wypadku poradziłabym się lekarza,jego opinia ma kluczowe znaczenie. Moim zdaniem gluten należałoby wprowadzić dopiero po ukończeniu 6 miesiąca.
aneta83
nowa(y)

« Odpowiedz #3 : Styczeń 03, 2011, 20:23:56 »

Czy to może byc zwykła kasza manna błyskawiczna czy specjalna dla dzieci???
Czy po u kończeniu 5 miesiaca powinnam dawać dziecku kasze na noc jesli dalej karmie piersia?

Aneta
Dzieci: Jakub (21 miesięcy);
Ewi86
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #4 : Styczeń 03, 2011, 20:49:26 »

Ja podawałam taką kaszkę 8 zbóż dla niemowląt. Ona ma gluten. Wiem, że niektórzy podają właśnie kaszę manną i według mnie nie jest to błąd. W końcu chodzi o podanie kaszki glutenowej a kasza manna jest właśnie taką kaszką.
Jeśli chodzi o podawanie kaszy na noc to ja zaczęłam ją podawać na tydzień przed ukończeniem 6 miesiąca życia mojego synka. Trzymałam się schematu żywienia niemowląt, a zgodnie z tym schematem kaszę podaje się po 6 miesiącu życia. Podaję kaszkę bez mleczną na wodzie, bo synkowi po mlecznej wychodziła skaza białkowa, a pediatra dodatkowo powiedziała, że ona nie zaleca podawania mleka modyfikowanego przy karmieniu naturalnym.
aneta83
nowa(y)

« Odpowiedz #5 : Styczeń 03, 2011, 21:12:59 »

Aha dziekuję ci bardzo za podpowiedź  Uśmiech
mama x2
Gość
« Odpowiedz #6 : Styczeń 04, 2011, 10:55:02 »

moja córa też właśnie skończyła 5 miesięcy, jest na piersi i właśnie zaczęłam jej prowadzać gluten w postaci 1/2 łyżeczki kaszy mannej błyskawicznej do zupki którą sama gotuję Uśmiech
tak właśnie interpretuję te cudaczne schematy  Duży uśmiech
aneta83
nowa(y)

« Odpowiedz #7 : Styczeń 05, 2011, 13:54:11 »

świetnie, czyli w takim razie nie ma znaczenia czy to kasza manna specjalna dla dzieci czy zwykła błyskawiczna, a mam jeszcze pytanie czy ta kasze gotujesz najpierw na mleku czy na wodzie?
aneta83
nowa(y)

« Odpowiedz #8 : Styczeń 05, 2011, 13:59:54 »

a jeszcze miałam zapytać cos odnośnie wprowadzania nowych posiłków, mój synek tez skończył 5 miesięcy i zaczełam mu wprowadzać jabłuszko i marchewke na razie podaje mu ok. godz. 12 tak jak powinien dostać pierś, poniewąz on je w godz. ok.6.00; 9.00; 12.00; 15.00 i potem po kąpaniu po 19.00 ale czasem zdarza sie ze po 17.00 zje cycusia i mam pytanie czy jak podaje mu nowe posiłki to rozumiem ze to zamiast piersi czyli jedno karmienie z piersi odchodzi, tak? I czy cos jeszcze powinnam mu podawać juz?

Aneta
Ewi86
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #9 : Styczeń 05, 2011, 21:19:48 »

Ja zastępowałam jedno karmienie piersią jednym nowym posiłkiem stałym. Możesz wprowadzać nowe owoce i warzywa. Najlepiej poszukaj sobie w necie jakiegoś schematu wprowadzania nowych pokarmów. Wtedy będziesz miała orientację jakie owoce i warzywa w jakim wieku może jeść niemowlę. Kaszkę na początku dodawałam do takiego właśnie przecieru, a później z czasem jak zaczęłam dawać zupki - to do zupki.
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.