alaxim
osesek
|
 |
« : Listopad 17, 2010, 16:53:17 » |
|
Witam, mojemu synkowi jakiś tydzień temu zrobiły mu się na pupie i w pachwinach paskudne odparzenia, w niektórych miejscach aż do krwi. Byliśmy z nim u lekarza, który przypisał maść i nadmanganian potasu, ale to nic nie dało, a dłużej niż tydzień nie możemy stosować, ponieważ maść zawiera antybiotyk. Teraz próbuję z mąką ziemniaczaną. Znacie może jakieś domowe sposoby na odparzenia? Pozdrawiam
|
|
Dzieci: Kacper (29 miesięcy);
|
|
|
|
Ewi86
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 17, 2010, 20:39:37 » |
|
Witaj. Z domowych sposobów to właśnie mąka ziemniaczana - kąpiele i podsypywanie pupy. Przede wszystkim bardzo dużo wietrzenia. W naszym przypadku (a też takie odparzenia miał nasz synek) pomógł clotrimazol. Lekarka stwierdziła, że to już grzybek zaatakował skoro jest krew i kazała tym smarować. Baaardzo długo przechodziło to odparzenie - chyba z 1,5 miesiąca. Jeszcze możesz spróbować wodnego roztworu fioletu, ale wtedy nie będziesz wiedziała czy ranki się goją, więc to chyba na końcu. Jeszcze sobie przypomniałam, że można przemywać naparem z kory dębu, ale to dopiero jak zagoją się ranki. Powodzenia!
|
|
Dzieci: Emil (25 miesięcy);
|
|
|
|
kasik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 17, 2010, 21:31:06 » |
|
U nas najbardziej się sprawdził stosunkowo tani krem Sofeo. Przez długi czas stosowałam znany sudokrem ale on nie jest za tani, a w przykrej sytuacji odparzenia pupy nie dał sobie rady, na szczęście ktoś podsunął mi próbkę sofeo i od tej pory tylko jego kupuję. Radko kiedy jest w aptekach, ja proszę żeby mi go przywieziono i na drugi dzień jest. POLECAM!
|
|
Dzieci: Hubert (34 miesiące);
|
|
|
|
Ewi86
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 18, 2010, 08:33:37 » |
|
Przypomniałam sobie jeszcze, że my nie przemywaliśmy pupy chusteczkami nawilżanymi, bo one bardzo podrażniały te ranki. Używaliśmy wody z mydłem szarym. Moczyliśmy kawałek ręczniczka kuchennego w takiej wodzie i lekko dotykając myliśmy pupę. Nie szorowaliśmy jej. Potem osuszaliśmy pupę chusteczkami higienicznymi. Na końcu kładliśmy maść. Pozdrawiam jeszcze raz. 
|
|
|
|
|
|
agstar
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 18, 2010, 09:15:13 » |
|
Jak mój Michał się odparzył, to używałam przeróżnych maści, ale tylko linomag nam pomógł (sudocrem, nivea, j&j i alantan nie pomogły). No i jeszcze do kąpieli codziennie krochmal i szczypta nadmanganianu potasu. Trochę to trwało ale sie udało bez przeciwgrzybicznych.
|
|
Dzieci: Michałek (3 lata);
|
|
|
|
agstar
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 18, 2010, 09:35:11 » |
|
no i wietrzenie pupy. ja na czas leczenia przerzuciłam Michałka na tetrę. To obowiązkowo. I jak leżakował, to bez pieluszki. Wietrzenie to podstawa.
|
|
|
|
|
|
agstar
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 18, 2010, 09:37:20 » |
|
a nadmanganianu potasu nie sczczyptę, tylko na czubek noża odrobinę
|
|
|
|
|
joanka36
nowa(y)
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 18, 2010, 11:46:50 » |
|
Witam na odparzenia polecam maść TORMENTIOL, SUDOCREM to maść wysyszająca a więc użwamy, gdy trzeba osuszyć ranki takie info mam od położnej. U nas sprawdził się i sprawdza przy 2 dziecku TORMENTIOL a nawet moja bratowa (ma synka 3 ms) mało słuchajaca mnie przekonała sie o tym. Oczywiśćie nie posłuchała rady doświadczonej matki i kupiła SUDOKREM (jak dla mnie wyrzucanie pieniędzy w błoto-drogi i nigdy go nie użyjesz). POLECAM TORMENTIOL naprawdzę DZIAŁA jak tylko zauważycie zaczerwionioną dupcię dziecka od razu smarować tą maścią. Odparzona skóra jest przesuszona i łatwo pęka trzeba wieć ją nawilżyć i natłuścić. Pozdrawiam Mama 5 letniej Igi i 1,5 rocznego Maksia
|
|
|
|
|
|
lukasek
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 18, 2010, 12:15:47 » |
|
naduze odpazenia pomaga masc linomag,a na bardzo duze odpazenia najlepszy jest tormentiol.ostatnio gdy bylismy w szpitalu takie odparzenie mial i kazali smarowac mu wlasnie tormentilem.pomoglo szybko
|
|
Dzieci: Kacper (32 miesiące);
|
|
|
|
Ewi86
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 18, 2010, 20:47:49 » |
|
U nas po Tormentiolu strasznie płakał. W końcu to są otwarte ranki, a ta maść jest podobno bardzo ostra. Jeśli chcesz nim smarować dziecko to musisz pamiętać, że ona brudzi i plamy się nie spierają. Co do Sudokremu to się zgodzę z poprzedniczkami - po smarowaniu nie dość, że nie pomagało to jeszcze było coraz gorzej. Linomag nie dawał żadnych efektów. Sprawdza się, ale zapobiegawczo. Najlepszy z maści typowo dla niemowląt u nas okazał się Alantan Plus. Znowu coś sobie przypomniałam.  Podczas wietrzenia pupy parę razy dziennie suszyłam ją po umyciu suszarką - oczywiście z bezpiecznej odległości. Poza tym synek przy tym dźwięku bardzo się uspokajał.
|
|
|
|
|