Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Mały niejadek  (Przeczytany 1765 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Tequila
osesek
*

Mały niejadek
« : Grudzień 04, 2010, 10:53:31 »

Witam serdecznie mam pytanie kilka dni temu byłam z miesięcznym synkiem u pediatry mały bardzo ulewał okazało się że ma małą niedowagę (150g) następnie konsultowałam się z połozna poradziła abym ściągała własny pokarm do butelki aby kontrolować ile zjada poradziła abym karmiła go 8x po 100ml jednak on wypija maksymalnie 70 ml po dobowym zliczeniu zamiast 800 wychodzi góra 600 ml . I tutaj moje pytanie czy dokarmiać go na siłę ? Czy zostawić tak jak jest obecnie że zjada tylko tyle ? pozdrawiam
Dzieci: Kacperek (18 miesięcy);
Ewi86
entuzjastka(a) forum

Odp: Mały niejadek
« Odpowiedz #1 : Grudzień 04, 2010, 11:58:25 »

Witaj, moim zdaniem na siłę to nie wmusisz. Dziecko zacznie Ci płakać albo wypluwać. Możesz spróbować dawać po te 70 ml które zjada, ale częściej niż masz zalecone. A czy przy takich porcjach też Ci ulewa?
Dzieci: Emil (25 miesięcy);
Tequila
osesek
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 04, 2010, 16:12:57 »

Przy mniejszych porcjach ulewa sporadycznie i małe ilości . Chciałam karmić go częściej jednak on nie chce niestety jeść kiedy ja bym tego chciała.  Smutny
Ewi86
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #3 : Grudzień 04, 2010, 17:47:00 »

Jeśli to możliwe to odciągaj najwięcej pokarmu rano, albo nawet w nocy. On wtedy jest najbardziej tłusty i najwięcej po tym pokarmie dzieci przybywają na wadze. Ostatecznością jest chyba dokarmianie mlekiem modyfikowanym. Z takich innych sposobów to słyszałam, że woda z glukozą zwiększa apetyt, ale nie wiem jak to jest w rzeczywistości. Możesz dać mu po parę łyczków między posiłkami. Jak coś jeszcze sobie przypomnę albo coś usłyszę to napiszę.
Dzieci: Emil (25 miesięcy);
agstar
uzależniona(y)

« Odpowiedz #4 : Grudzień 04, 2010, 23:31:12 »

Hej Tequila. A jak z wędzidełkiem? W porządku? Czasem to powoduje u dzieci problemy ze ssaniem. Może po prostu szybko się męczy przez ten przyrost języczka i w tym tkwi problem? Sprawdź sama język synka pod spodem. Jeśli błonę ma przyrośnięta do końca języka, to musisz iść do laryngologa i podciąć język maleństwu (my tak zrobiliśmy, bo Michał miał błonę do samego czubka języka).
Dzieci: Michałek (3 lata);
Tequila
osesek
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 09, 2010, 15:13:28 »

Witajcie dziewczyny wczoraj byłam u lekarza zważyć małego okazało się że waży 4100 jednak 100 odjęli za suchego pampersa i kaftanik  Złość  wpisali 4 kilo wynika z tego że od masy spadkowej przytył 500 gram uważacie że to ok?  ( zaznaczam że przez 1,5 tygodnia karmiony jest z butelki moim pokarmem przytył 200 g ) bo ja tak naprawdę nie wiem już co jest ok a co nie pediatra mówi że tak średnio z jego wagą a moja położna że wszystko ok ? powinnam się martwić i zacząć dokarmiać sztucznie ?
m271
rozmowna(y)

« Odpowiedz #6 : Grudzień 09, 2010, 16:24:32 »

Przyrost masy tygodniowy 200 jest raczej właściwy ale w tym czasie był karmiony butelką więc może technika przystawiania do piersi jest mało efektywna?Ze swojego doświadczenia wiem,że nawet ściąganie pokarmu modułem elektrycznym Medela nie rozwiąże Ci tego problemu bo im dłużej będziesz tylko odciągać pokarm tym szybciej on zaniknie. 
Dzieci: Ola (8 lat); Helenka (33 miesiące); Jan (11 miesięcy);
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.