Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: co robic żeby niemowle spało całą noc  (Przeczytany 8531 razy)
cosmonik
Gość
Odp: co robic żeby niemowle spało całą noc
« Odpowiedz #10 : Grudzień 22, 2010, 23:53:39 »

Drogie Mamy,
prosze was - nie dajcie sie zwiesc metodzie usypiania na zasadzie "klade do lozeczka, glaszcze, mowie, Maly chlipie, placze, ale poplacze kilka nocy i potem sie uczy juz spac samodzielnie" - Maluszek nie uczy sie w ten sposob spac samodzielnie, ale po prostu z czasem traci nadzieje na kontakt z Mama, ktorego tak potrzebuje - ja jestem mama 10-miesiecznego Michala i tez ani jednej nocy nie przespalam calej, w nocy Mis sie budzi 4-6 razy, ja go karmie piersia lub usypiam przytulajac, spi ze mna w lozku, choc czasami usypia w lozeczku... i co z tego, ze noce nie przespane? dziecko nie jest po to, by nam bylo wygodnie i bysmy sie wysypialy -to my teraz jestesmy dla Malucha i powinnismy byc na kazde skinienie, minimum przed kilkanascie pierwszych miesiecy! Tak dziecko buduje pewnosc siebie i wiare, ze na Mame zawsze mozna liczyc! Maluchy budza sie w nocy, bo chca miec Mame blisko, bo moze zabkuja i ssanie sutka koi bol, bo moze Mama wrocila do pracy i jest jej mniej w ciagu dnia, wiec Maluch chce jej "wiecej"Uśmiech, bo po prostu chce byc blisko Uśmiech badzcie wiec dla swoich Maluchow blisko, kilka(nascie / dziesiat) nieprzespanych nocy to niewielka cena za pewnosc siebie u dziecka i poczucie zaufania do mamy... a jeszcze wam kiedys zabraknie szkraba we wlasnym lozku:)
paranoja
Gość
« Odpowiedz #11 : Styczeń 03, 2011, 14:14:35 »

Do tej pory nie pisałam na tym forum ale coś mnie trafia gdy czytam porady osób typu cosmonik! Jak można w ten sposób krzywdzić własne dzieci ubezwłasnowalniając je już na starcie ich życia i pozbawiając je tak ważnej umiejętności jak samodzielne zasypianie. Kochani rodzice wychowujcie swoje dzieci mądrze tak aby wyposażyć je w umiejętności niezbędne w ich życiu a nie aby zaspokajać swoje potrzeby bliskości (które można zaspokajać w dzień - a może dzieci są tak zajęte w dzień że nie potrzebują tak dużo przytulania). Wiarę w rodziców buduje się w inny sposób a nie będąc na każde kwęknięcie malca w nocy. Poczytajcie sobie normalne książki i publikacje (także te z niebieskich pudełek) i zrozumcie ! - umiejętność samodzielnego zasypiania jest tak samo ważna dla zdrowia dziecka jak np chodzenia! Metody nauki są bardzo różne i uzależnione od wieku dziecka i od rodziców zależy jakie wybiorą ale wszystkie mają wspólną cechę: dziecko musi samo się wyciszyć i zasnąć i to zarówno wieczorem jak i w nocy.
EwaP
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #12 : Styczeń 03, 2011, 21:12:21 »

Miłe mamy, są różne dzieci, jedne potrzebują kontaktu z rodzicami w nocy (są przeciesz dzieci, które zasypiają same a w środku nocy budza się i wędrują do sypialni rodziców) a są takie które szybko przesypiają calą noc. Nie przesadzajmy, nie zrobimy dziecku krzywdy jeśli będzie spało z rodzicami i nie musimy "stawac ba bacznośc" na każde skinienie maluszka.
kokos
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #13 : Styczeń 03, 2011, 22:11:46 »

... a jeszcze wam kiedys zabraknie szkraba we wlasnym lozku:)

...hmm jeszcze trochę i będziesz szukała metody na "wyprowadzenie" dziecka do własnego łóżeczka, bo nie sądze, że spanie z rodzicami będzie potrzebne chociażby dwulatkowi...a tym bardziej jego rodzicom...
...jestem zagorzałą zwolenniczką nauki dziecka zasypiania we własnym łóżeczku, która wcale nie musi sie wiązać płaczem i udręką malucha...tak jak pisała poprzedniczka wystarczy troche poczytac....
...mój synek zaczął przesypiać noce w wieku 14 miesięcy, tak po prostu. Wcześniej bywalo, że budził się po kilka, kilkanaście razy. Oczywiście kusiło mnie zabranie dziecka do łóżka, ale to by była moja porażka.
Mamusie "nocnych marków", dużo cierpliwości i wytrwałości, na pewno doczekacie się prędzej czy później przespanych nocek...
pozdr

Dzieci: Krzyś (34 miesiące);
ANIAS
osesek
*

« Odpowiedz #14 : Styczeń 04, 2011, 08:43:48 »

Kokos
Ja niestety wymiękłam, jak mały był chory brałam do łóżka i teraz chce codziennie, a ja nie mam siły w nocy na walkę. Pewnie zaczniemy jak będziemy mieli dość przenoszenia się na kanapę na zmianę.Wiem, że to kwestia kilku dni bo już kiedyś go oduczałam pewnych rzeczy( np picia w nocy wody)ale nie mam siły na ten płacz, do tego mody ma smoczek który czaem trzeba podać.
Dzieci: kubuś (34 miesiące);
kokos
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #15 : Styczeń 04, 2011, 13:56:38 »

Chodziło mi przede wszystkim o to, żeby spanie z rodzicami nie było sposobem na przesypianie całej nocy.
...i doskonale rozumię, że kiedy dziecko choruje, chce się je mieć blisko siebie też w nocy. Też się tak u nas zdarzyło, ale na szczęście nie było problemu z powrotem do własnego łóżeczka Uśmiech
Dzieci: Krzyś (34 miesiące);
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.