Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 3 ... 5 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: fluor w paście do zębów!!!!  (Przeczytany 5935 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
aniula
Gość
fluor w paście do zębów!!!!
« : Styczeń 13, 2011, 13:08:42 »

Witam Uśmiech Wyczytałam właśnie w internecie, że fluor dodawany do pasty do zębów podobno jest trujący. Nie wiem co o tym myślec nie ukrywam, że teraz mam obawy stosowac pasty z fluorem nie młówiąc o dzieciach które wszystko chłoną jak gąbki. Zastanawiam się czy to może byc prawda. Co o tym myślicie?Co? Pozdrawiam Chichot
sylwana
super mama

Odp: fluor w paście do zębów!!!!
« Odpowiedz #1 : Styczeń 18, 2011, 11:05:11 »

fluor w nadmiarze może być szkodliwy i powodować zburzenia trawienia oraz uszkadzać zęby zamiast je wzmacniać - ale trujący, ja nie słyszałam o tym - fluor naturalnie występuje w różnych produktach spożywczych np w roślinach kapustnych
Dzieci: Ulka (7 lat);
Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #2 : Styczeń 25, 2011, 07:56:53 »

Witam Uśmiech Wyczytałam właśnie w internecie, że fluor dodawany do pasty do zębów podobno jest trujący. Nie wiem co o tym myślec nie ukrywam, że teraz mam obawy stosowac pasty z fluorem nie młówiąc o dzieciach które wszystko chłoną jak gąbki. Zastanawiam się czy to może byc prawda. Co o tym myślicie?Co? Pozdrawiam Chichot
Ja słyszałam o tym problemie w kontekście Stanów Zjednoczonych. Dodawany fluor w zasadzie do wszystkiego okazał się bardzo niebezpieczny.
U nas w kraju jest mało rejonów gdzie woda ma fluor.
Pasty dla dzieci mają odpowiednio małą zawartość związków fluoru. Poza tym powiedzmy sobie szczerze.....nikt z nas nie myje zębów, aż tak często Duży uśmiech i nie jemy pasty Duży uśmiech  Koniecznie trzeba uczyć dzieci niejedzenia past i płukania ząbków. Fluor w dawkach profilaktycznych jest całkowicie bezpieczny
i nie ma żadnych skutków ubocznych.
Pozdrawiam
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
marta18
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #3 : Luty 22, 2011, 10:22:35 »

zgadza się fluor jest trujący w dużych dawkach, a czy jest w wodzie trzeba sprawdzić w sanepidzie lub w wodociągach, może jest na stronie internetowej, bo tez jest potrzebny dla zdrowia zębów. w niektórych krajach gdzie nie nie ma go w wodzie dzieciaki dostają suplementy...
a przecież w pastach dla najmłodszych nie ma fluoru np. nenedent-baby, taką polecił mi dentysta i w zestawie jest szczoteczka silikonowa Chichot

Dzieci: Jasio (27 miesięcy);
zeja
osesek
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 02, 2012, 08:41:50 »

Powiedzcie mi - czy wierzycie w te wszystkie rewelacje związane z fluorem? Zawsze niby go polecano i wszędzie wpychano dzieciom, a teraz sami nie wiemy co mamy z tym zrobić. Kupić dziecku pastę bez fluoru?
Karka
nowa(y)

« Odpowiedz #5 : Styczeń 03, 2012, 10:09:59 »

To, że pasta bez fluoru może być szkodliwa już wiele razy dowiedziono. Przecież nawet kobietom w pierwszym trymestrze ciąży odradzane jest całkowicie korzystanie z past z fluorem. Poczytaj trochę publikacji na ten temat. Aż dziw, że wciąż zdecydowana większość past zawiera właśnie fluor.
zeja
osesek
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 04, 2012, 07:34:00 »

Niby gdzie dowiedziano? Raczej rozpatrywałam to jako forumowy szał, który trudno uzasadnić, ale skoro chodzi o dziecko, to się martwię. Szkoda, że nikt nie odpowiada w tym temacie ;/
Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #7 : Styczeń 04, 2012, 10:10:49 »

Chodzę z dziećmi regularnie do stomatologa i cały czas dzieci (3 i 5lat) mają zalecaną pastę z dodatkiem fluoru. Pasty oczywiście dla dzieci. Czytałam sporo artykułów i większość wskazuje na stosowanie pasty z małą zawartością fluoru i odpowiednią małą dawkę tej pasty. Tak jak pisałam wcześniej udowodniono szkodliwość fluoru, ale w bardzo dużych dawkach. Zalecam wizytę u stomatologa.
Pozdrawiam.
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
zeja
osesek
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 05, 2012, 07:47:56 »

Akurat to co ja widziałam sugerowało, że właśnie dentyści opierają się na "starych" zasadach i proponują wciąż te pasty z fluorem, a ponoć wcale tak pozytywnego wpływu to one nie mają. Ale no właśnie - zbyt wiele w tym wszystkim jest tego "wciąż".
Karka
nowa(y)

« Odpowiedz #9 : Styczeń 09, 2012, 10:18:26 »

Wpisz sobie w Google szkodliwy fluor czy coś podobnego i poczytaj. Tam znajdziesz wypowiedzi naukowców na ten temat. My już dawno nie dajemy dziecku pasty z fluorem i jego zęby wciąż są w bardzo dobrej kondycji. Obawiam się, że to całe, wieloletnie gadanie o fluorze, to zwyczajna propaganda marketingowa.
Strony:
1 2 3 ... 5 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.