|
tylko 4 posilki
Gość
|
 |
« : StyczeĹ 20, 2011, 13:48:10 » |
|
Pozdrawiam wszystkich:) Jestem mama 10 miesiecznego Huberta.Mieszkam poza granica Polski i nie mam sie kogo poradzic. Ostanio moj syn nie chce jesc. A to jego dzienny jadlospis, przypomne ze maluch wazy 9,5 kg: Cala noc przesypia wiec naocne jedzenie odpada, 7.00 rano nic nie chce , tylko herbatka ( zawsze dawalam mu mleko modyfikowane 150 ml i tego tez nie zjadal) 9.00-10.00 kaszka ryzowa lub przenna,150 ml -edwo co 13.00 zupka gotowana, czasem ze sloiczka 210 ml -wciskane, za to ziemniaczki lubi i jakies gotowane miesko , np z królika. 16.00-16.30 deserk , jabuszko starte , kisiel, banan itp... chetnie zjada 180ml 19.00-19.30 kaszka BoboVita, masakra! Polowa z 150ml Czasem daje mu , chlebek do pogryzienia , flipsy ale tylko jak sie martwie ze nic nie zjada, nie chce go napychac.Miedzy posilkami duzo pije. Hubcio ma tylko dwa zemby. Prosze o porade. Jola
|
|
|
|
|
|
agstar
|
 |
« Odpowiedz #1 : StyczeĹ 20, 2011, 17:28:47 » |
|
Z tego co piszesz to nie tak do końca jest niejadkiem, tylko nie lubi kaszki (przynajmniej ja tak zrozumiałam). Mój Misio też nie lubi kaszki i gotowałam mu zupki, kisielki, czasem się skusił na budyń na żółtku, tyle w ciągu dnia, aby miał zapewnione wszystkie posiłki gotowane, np. na śniadanie mleczko z piersi, potem kisiel, albo serek(chyba mu już wtedy dawałam) albo jabłuszko. Potem zupka (nawet na śniadanie możesz mu ugotować zupkę i podać). Niestety, ale musisz dostosować kuchnię do potrzeb i gustu swojego synka. Gotuj mu i dawaj do oporu to co lubi jeść.
|
|
Dzieci: Michałek (3 lata);
|
|
|
|
sylwana
|
 |
« Odpowiedz #2 : StyczeĹ 20, 2011, 17:42:36 » |
|
mi się o 7 też nie bardzo chce jeść  z tego co opisałaś to je sporo (jak przybiera na wadze?) i faktycznie wychodzi że nie lubi kaszki, moja też nie lubiła zaciskała usta i ogólnie nie lubiła papkowatego jedzenia - może w tym tkwi problem a ilość zębów nie ma znaczenia w umiejętności gryzienia dziecko świetnie radzi sobie nawet samymi dziąsłami
|
|
Dzieci: Ulka (7 lat);
|
|
|
|
karlinka
|
 |
« Odpowiedz #3 : StyczeĹ 20, 2011, 18:05:46 » |
|
Twój synek nie lubi kaszki i tyle. Spróbuj na śniadanie i na kolacje podawać mu coś innego. Dominik swego czas nie lubił owoców. Nie zmuszałam go od czas do czas proponowałam ,aż pewnego pięknego dnia zjadł i tak już zostało. A próbowałaś podać mu jakiś inny smak kaszki, albo nie bobovitę a na przykład nestle? A tak w ogóle to z tego co piszesz Hubert wcale nie je mało  Pozdrawiam
|
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"  Dzieci: Dominik (3 lata);
|
|
|
|
tylko 4 posilki
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : StyczeĹ 20, 2011, 18:34:24 » |
|
Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Wydawalo mi sie ze moj Hubert je malo. Czytalam ze dzieci w jego wieku jedza juz 190 ml mleka anie tak jak on 120-150ml, wiec sie zmartwilam. Kaszek probowalam i z Nestle i z BoboVity, niestety w ciagu dwóch tygodni mam problem z jego apetytem. Moze to zemby? No nic musze jakos dzialac. Dziekuje jeszcze raz Jola
|
|
|
|
|
|
karlinka
|
 |
« Odpowiedz #5 : StyczeĹ 20, 2011, 18:57:38 » |
|
Nam mamom zawsze się wdaje, że nasze dzieci jedzą nie tak jak powinny, na szczęście zazwyczaj wychodzi na to, że niepotrzebnie się martwimy 
|
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"  Dzieci: Dominik (3 lata);
|
|
|
|
mag141
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : StyczeĹ 21, 2011, 17:46:32 » |
|
Moja Jula ma 10 m-cy i jej dzienny jadłospis wygląda tak: 7.30- śniadanko 200ml mleka z 3 miarkami kaszki-taka lejąca ale nie za rzadka 11 - drugie śniadanko 100ml mleka, 13.30-obiadek no tu około 350-400zml zupki (przetarte warzywka, mięsko, żółtko, czasem z klikiem, ryżem zależy jaka zupka), zaraz po obiedzie chrupki kukurydziane, czasem bananka kawałek,albo chleba skórkę do pogryzienia 16.30- 30ml mleka+60ml deserku+plus chrupki, albo bananka kawałek zależy na co ma ochotę, czasem ciasteczko orkiszowe, 20- 250 ml kaszki takiej pół gęstej W ciągu dnia z 120ml herbatki czasem w ciągu nocy jak jej się zachce 120ml mleka ale rzadko czy to dużo?Generalnie urodziła się kruszynka, o czasie ale drobnica 2900, a teraz ma 10kg, czasem mam wrażenie, że je dużo, a czasem, że mało. A jak Wy myślicie?
|
|
|
|
|
|
Mama Jasia
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 01, 2011, 10:27:52 » |
|
Z tego co zauważyłam dzieciaczki mają okresy kiedy jedzą dużo, a później mało. Mój synek (10m-cy), je bardzo podobnie do Twojego synka. Strasznie się martwiłam bo zjada tylko 120 ml mleka i ani kropli więcej, do tego zupka około 190 ml, kasza 120ml gęsta i słoik owoców. Coś do chrupania dostaje bezpośrednio po posiłku głównym. Waży 8,5 kg i rozwija się świetnie  . Nie musi być grubaskiem 
|
|
|
|
|