Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: tzw. finger food  (Przeczytany 2003 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ita
sympatyczka(k) forum
**

tzw. finger food
« : Styczeń 29, 2011, 00:08:33 »

Witajcie

Dawno tu nie zaglądałam. Postanowiłam jednak zapytać o rade. Mój synek ma prawie 15 miesięcy. Dobrze się rozwija, przynajmniej takie jest moje zdanie. Mamy małe problemy z samodzielnym zasypianiem w łóżeczku i budzeniem się w nocy. Z reguły zasypiamy razem na łóżku po czym przenoszę go do łóżeczka, gdzie smacznie śpi, niestety jak już wspomniałam budzi się w nocy przeważnie o stałych porach. Nie wiem jak to zmienić. Wszelkie próby położenia go do łóżeczka aby sam w nim zasnął kończą się płaczem i moja rezygnacja z pomysłu. Przyzwyczailiśmy się już do takiego stanu rzeczy i to nie jest nasz główny problem. Może łudzę się, ze jak ząbkowanie przejdzie to będzie łatwiej.

Większy problem mam jednak z jedzeniem mojego malca. Moim zdaniem je za dużo potraw mlecznych czy jedzenia zawierającego mleko. Nie lubi kanapeczek, podzumdzia i niewiele z tego trafia do brzuszka. Jedyne za czym przepada to kaszki na mleku modyfikowanym, jogurty i niektóre twarożki. Jeśli chodzi o zupki to generalnie je wszystko, czasem lepiej mu smakują czasem mniej, ale za to za nic w świecie nie chce jeść samymi raczkami, chce aby go karmić Smutny  Każdego dnia oferuje mu warzywka albo mięsko luzem na talerzyku, Kacper po prostu bawi się jedzeniem i wszystko wyrzuca. Dopiero jak widzi ze wszystko jest razem, lekko zmielone, okazuje zainteresowanie.Tak samo jest z  owocami i przekąskami, które daje mu do raczki. Spróbuje i to nie zawsze,po czym wszystko ląduje na podłodze.
Już nie wiem jak mam go zachęcić do poznawania nowych konsystencji no i smaków.
Jak bywało z Waszymi maluchami? Czy miałyście podobne problemy?
Czekam na Wasze pomysły.

Dzieci: Kacperek (30 miesięcy);
agstar
uzależniona(y)

Odp: tzw. finger food
« Odpowiedz #1 : Styczeń 29, 2011, 14:57:11 »

No cóż. W zasadzie mam ten sam problem, a mój Michał jest o wiele starszy. Jedyne co zjada sam to parówka, rybka i kotlet schabowy. Z owoców to mandarynki i jabłka. Te rzeczy kroję mu w kostkę (jabłko w ćwiartki) i zawsze sobie widelcem czy też łapkami zje sam, bo lubi je najbardziej. Inne potrawy muszę mu wtykać, bo nie czuje potrzeby zjadania ich. Liczę, że z czasem sam zacznie chcieć konsumować.
A i czasem sam chce jeść jogurt, ale przeważnie ja muszę go nim karmić (mam wrażenie, że mój synek lubi być "obsługiwany" i zawsze jak ktoś mu daje jeść, to się uśmiecha i z radością zjada).
Dzieci: Michałek (3 lata);
karlinka
super mama

Odp: tzw. finger food
« Odpowiedz #2 : Styczeń 29, 2011, 15:53:21 »

Ech i u mnie podobnie. Chlebka jeść nie chce, ewentualnie zliże to co na wierzchu i  oddaje. Chętnie natomiast zjada suchą bułkę, owoce(te miękkie banan, pomarańcza, brzoskwinia, winogrono, jabłka nie zje) z warzyw jedynie pomidory i ogórki( nic twardego) i parówkę, kawałek serka żółtego czy wędliny i  wafle ryżowe podane do łapki zje. Gorzej z obiadkami, zupki lubi i chętnie wcina, ale drugie dania  gorzej. mielonego zje jak go "podkradnie" z naszego talerza, schabowego nie ruszy...Od czasu do czasu samodzielnie zje zupę lub jogurt. Ogólnie rzecz biorąc nie bardzo lubi jedzenia  i z obiadem i kaszką trzeba za nim chodzić, bo inaczej nie zje. Myślę, że trzeba przeczekać. Proponuj małemu jedzenia tak jak do tej pory z czasem załapie, ja przynajmniej na to liczę.
A co do łóżeczka, to myślę, że z niemowlęcym łóżeczkiem nie ma co próbować. Przenieś go do dorosłego łóżka. Będziesz mogła wtedy położyć się obok niego a jak zaśnie wyjść. Lepiej zasypiać i budzić się w jednym miejscu, nie ma wtedy niemiłego szoku po przebudzeniu. Na nocne pobudki nie wiem co poradzić, mój też się jeszcze budzi. Pozdrawiam
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.