Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: jak przekonać dziecko do jedzenia zupki i mięsa?  (Przeczytany 2302 razy)
nika
osesek
*

jak przekonać dziecko do jedzenia zupki i mięsa?
« : Luty 13, 2011, 21:05:12 »

Witam! mój synek ma 11 miesięcy i nie chce wogóle jeść zupek o mięsie nie wspomnę, staję na rzęsach,żeby wcisnąć mu chociaż dwie łyżeczki już nie wiem co mam robić, dodam,że karmię piersią i dziecko ładnie przybiera na wadze, ale mimo to martwię się o to czy otrzymuje odpowiednią ilość żelaza z pożywienia chętnie zjada owoce, z kaszkami też nie mam większego problemu a może macie jakieś wypróbowane przepisy które wasze dzieciaki chętnie pałaszują bardzo chętnie skorzystam z waszych przepisów może moje zupki mu nie smakują? ale słoiczki też nie za bardzo jedynie jarzynki z królikiem zjadł otwierając buźkę ale to danie miało kremową konsystencję ponieważ od 5 miesiąca. może macie jakieś pomysły?
agstar
uzależniona(y)

Odp: jak przekonać dziecko do jedzenia zupki i mięsa?
« Odpowiedz #1 : Luty 14, 2011, 00:25:47 »

Cześć, wydaje mi się, że Twój synek lubi miksowane jedzonko. Mój Michałek jadł miksowane obiadki do 13 miesiąca (jak tylko wyczuł grudkę, to był koniec jedzenia). Aż pewnego dnia odmówił zjedzenia swojej zupki (miałam już zupę dla "dorosłych" gotową) i dałam mu spróbować zupy z mojego talerza. Wchłonął całkiem sporo. Dodam, że warzywa były pokrojone w grubą kostkę i malutek mój młócił jak nigdy. Z dnia na dzień po prostu się przestawił.
Dzieci: Michałek (3 lata);
nika
osesek
*

« Odpowiedz #2 : Luty 14, 2011, 18:23:16 »

Dzięki za odpowiedź, pewnie masz rację, problem tylko w tym,że blendera nie posiadam i myślałam, że jakoś się obędzie bez. wcześniej przecierałam zupki przez sito ale teściowa wiecznie mnie strofowała,ze przez to mały nie nauczy się gryść i przestałam.
didi
rozmowna(y)

« Odpowiedz #3 : Luty 14, 2011, 18:42:23 »

Nasza mala tez nie chciala jesc, jak wyczula jakies grudki. Jednak uparcie dawalam jej wlasnie takie obiadki. Bylo duzo plucia ale wkoncu nauczyla sie i teraz z chcecia je kawalki mieska.
Dzieci: synek (6 lat); córka (27 miesięcy);
Patrycja7
Gość
« Odpowiedz #4 : Luty 15, 2011, 14:43:03 »

Moim zdaniem u ciebie może być problemem to że dziecko lubi słodkie potrawy. kaszki, owoce są słodkie, zupki już nie. Dlatego proponuje ci do zup dodawać owoce, np jabłko, sok jabłkowy, sok z winogron. Może w ten sposób dziecko będzie chciało jeść. Polecam przepisy ze strony Osesek, lub Przepisy-dla-dzieci
sama często z nich przyrządzam obiadki dla córeczki.
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.