Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: pomysly na dania dla rocznej dzidzi ze skaza bialkowa  (Przeczytany 1991 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
maajka
Gość
pomysly na dania dla rocznej dzidzi ze skaza bialkowa
« : Luty 18, 2011, 13:52:36 »

Witam, jestem tu po raz pierwszy, wiec jesli taki temat sie owinal juz to powiadomcie. Jednak teraz moj synek spi i musze wykorzystac owocnie wolny czas Mrugnięcie
Tak wiec, moj maluch od miesiaca jest na Bebilon Pepti, tak dokladnie to lekarz nie stwierdzil czy to skaza bialkowa czy alergia na mleko krowie ale jak narazie z naszego jadlospisu zniklo bardzo duzo rzeczy ktore maluch uwielbial Smutny czyli wszystkie mleczne produkty, jajka, ryby, pomidory. No i teraz to moj maluch ciagle je zupki warzywne, czasem makaronik, ryz ale ja juz nie wiem z czym co mieszac, jak urozmaicic, co podac na kolacje i sniadanie to najwiekszy problem! kanapka z szynka to nuda dla niego, a co polozyc innego? Wspomne tez, ze moj maluch dopiero zaczyna jadac kawalki jedzenia, do tej pory praktycznie papki.
pomozcie dziewczyny, jesli ktoras ma doswiadczenie w tym problemie, bede niezmiernie wdzieczna!
Agniś
Gość
Odp: pomysly na dania dla rocznej dzidzi ze skaza bialkowa
« Odpowiedz #1 : Luty 22, 2011, 14:50:54 »

Witaj! ja też mam dziecko ze skazą białkową, tzn uczulone na nabiał, jaja.  Moje dziecko nie za bardzo (albo nie za często) chce jeść kanapki a poza tym muszą być bez masła. To wymusiło poszukiwanie innych dań i tak podaję przeróżne kaszki tj. kuskus, kukurydzianą, pęczak, jaglaną z własnoręcznie zrobionymi dżemikami, czasem z odrobiną bebilon pepti. Z owoców świeżych je praktycznie tylko banana, jabłko jej przerabiam na ciepło i np. podaję z makaronem czy ryżem. Poszukałam również przepisów w internecie, niektóre modyfikuję i np. robię kopytka z ziemniaków i mąki kukurydzianej (sama jadłam, są bardzo smaczne). Rano i wieczorem daję córeczce jej mleko z kaszką ryżową, w dzień obiadek, najczęściej zupkę, taką gotowaną dla całej rodziny tylko z mięsem gotowanym osobno, małą ilością soli, z przyprawami ziołowymi a jak jest potrzeba zabielenia to dla małej zabielam Bebilonem Pepti. Lubi też pierogi (bez jajka). Można też robić różne pasty do chleba zamiast wędlin, wktórych zamiast majonezu użyć oliwę lub olej. Moja córeczka ma rok i 8 miesięcy i ostatnio zauważam, że wyrasta ze skazy.
Agniś
Gość
Odp: pomysly na dania dla rocznej dzidzi ze skaza bialkowa
« Odpowiedz #2 : Luty 22, 2011, 14:57:41 »

Zapomniałam wspomnieć o kisielku, jak nie masz swoich owoców to można kupić mrożone, ugotować i zaciągnąć mąką ziemniaczaną i jest pożywny kiesielek z owocami, można jeszcze dodać do ugotowanego starkowane jabłko. Robiłam też budyń z paczki na mleku bebilon pepti, z tym, że nie nadaje się dp przechowania w lodówce (robi się wodnisty). Pozdrawiam.
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.