Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Prochnica u 2-latka  (Przeczytany 2967 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Justa
entuzjastka(a) forum

Prochnica u 2-latka
« : Luty 19, 2011, 20:54:25 »

Wczoraj zauwazylam u corki czarna plamke na dolnym tylnym zabku. Szorowalismy dlugo, nawet probowalam delikatnie drewienkiem czy paproch nie wyjdzie, ale plamka nadal jest. Fakt, ostatnio dostala lizaka i go pogryzla, moze od tego jej sie zabek popsul  Smutny No i troche czekolady. Myjemy zabki 2 razy dziennie, nie sadzilam, ze male odstapienie od zasad co do slodyczy tak zle sie skonczy... Nie wiem, isc najpierw do lekarza pierwszego kontaktu czy od razu do dentysty? To raczej nie prochnica butelkowa, bo przednie zabki ma zdrowe, tylko ta jedna plamka na tylnym, po srodku w zaglebieniu.
Dzieci: Karolinka (3 lata); Natalia (11 miesięcy);
Ivy
absolutnie zadomowiona

Odp: Prochnica u 2-latka
« Odpowiedz #1 : Luty 19, 2011, 21:32:32 »

Najlepiej do stomatologa. On najlepiej oceni co należy z tym zrobić. Może lapisowanie? Nie wiem czy byliście już u stomatologa, ale warto oswajać nasze maluchy od najmłodszego do takich wizyt. Sądzę, że ząbek będzie włąśnie lapisowany.
Powodzenia Uśmiech
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
agstar
uzależniona(y)

« Odpowiedz #2 : Luty 20, 2011, 19:11:52 »

Musicie iść do stomatologa. Ja z Michałem już też chodzę, bo ukruszyła mu się dwójka i odsłoniętą zębinę ma smarowaną azotanem srebra.
Dzieci: Michałek (3 lata);
marta18
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #3 : Luty 21, 2011, 17:43:04 »

idź od razu do stomatologa albo po skierowanie od pediatry, a może dawłas jej żelazo albo jakis prep multiwitaminowy np multi sanostol, mojemu synkowi zczerniały dolne jedynki i stomatolog powiedział że to własnie od żelaza.

Dzieci: Jasio (27 miesięcy);
karlinka
super mama

« Odpowiedz #4 : Luty 21, 2011, 19:15:30 »

Nie warto tracić czasu na pediatrę, najlepiej iść od razu do stomatologa. Nawet jeśli, to nie próchnica (oby), to i tak warto aby pedodonta obejrzał ząbki Karolinki.
U nas próchnica pojawiła się na górnej czwóreczce (a tak uważaliśmy) i ząbek był lapisowany.
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
Justa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #5 : Luty 22, 2011, 16:33:26 »

Dzieki dziewczyny, juz umowilam Karolinke z dentysta. To dopiero bedzie przygoda  Szok
Justa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #6 : Marzec 04, 2011, 09:22:34 »

Wczoraj Karolinka miala plabowanego zabka Uśmiech Byla bardzo dzielna, trzymala buzie otwarta. Dziurka byla na tyle niewielka, ze dentystka zdecydowala, ze mozemy sprobowac borowanie, ktore jest skuteczniejsze od lapisowania. Wystarczylo male wiercenie. Bardzo mila dentystka, bardzo fajnie podeszla do mojej coreczki. Teraz zabek jest czysty i aby nie tak szybko nastapily kolejne ubytki, Karolinka dala sie przekonac do wody zamiast mleka w nocy. Teraz z duma chodzi po domu, otwiera buzie i mowi AAAA, a guzikiem zaglada misiowi do buzi Chichot
Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #7 : Marzec 04, 2011, 09:56:56 »

Jaka dzielna!!!
Większość dzieci musi kilka razy odwiedzać dentystę, żeby się oswoić, zanim da sobie coś zrobić:)
Super Karolinka!!!
 Buziak
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
*aneta*
uzależniona(y)

« Odpowiedz #8 : Marzec 04, 2011, 19:20:55 »

Justa jestem pelna podziwu dla Karolinki! Moj Alex dopiero tak niedawno przekonal sie do lekarzy i juz sie nie drze wnieboglosy, nie wiem nawet co byloby u dentysty, a chyba juz czas sie tam wybrac brrrrr

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (16 miesięcy);
Justa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #9 : Marzec 04, 2011, 19:44:09 »

Czesc Aneta, milo znow Cie przeczytac  Duży uśmiech Tez podziwiam i jestem dumna z mojej coreczki, kto by sie spodziewal, ze 2 letnie dziecko moze tak sie zachowac u lekarza, a co dopiero dentysty. Moze to zasluga dentystki, poswiecila malej duzo czasu, zrobila jej nawet maly manicure wiertelkiem  Chichot, zeby polaskotalo  Chichot A moze to moja zasluga, bo przygotowywalam Karolcie na ta wizyte od tygodnia, kazalam pokazywac sobie zabek i tlumaczylam, ze jest zepsuty, i ze bedziemy musialy isc z nim do lekarza, by go naprawic. Poza tym, Karolcia regularnie chodzi ze mna do lekarza i poloznej, wszyscy sa bardzo mili, ja sie usmiecham, rozmawiam i smieje sie z lekarzami, wiec mala widzi, ze lekarze nie sa zli. Po dentyscie wychwalilam ja jak juz dawno nie bylo, dostala zabaweczke i byla happy. Caly dzien w domu i potem u znajomych otwierala buzie, czekajac chyba na pochwaly  Chichot Lubi to. Z dziecmi trzeba duzo rozmawiac i tlumaczyc co sie dzieje, zawsze jej mowie gdzie idziemy, co bedziemy robic, itp. Ciesze sie, ze intuicyjnie znalazlam dobre podejscie do swojej corki. Nawet wytlumaczylam jej, ze pani doktor kazala przestac pic mleko w nocy, by zabki sie nie psuly. I od 2 nocy, zero mleka tylko woda, i to bez krzykow i placzu. Pozdrawiam Was bardzo serdecznie, dziekuje za pochwaly  Duży uśmiech
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.