Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 3 4 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: jak odstawić dziecko od piersi  (Przeczytany 17803 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ania
nowa(y)

jak odstawić dziecko od piersi
« : Czerwiec 15, 2009, 13:26:09 »

mam 8 miesięczną córeczke i nie wiem co zrobić żeby zechciała jeść z butelki
sylwana
super mama

Odp: jak odstawić dziecko od piersi
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 16, 2009, 13:34:54 »

hm a po co chcesz ją uczyć jeść z butelki - stale pokarmy powinna jeść łyżeczką, oczywiście nie sama :-) tylko z pomocą rodzica lub opiekuna a pić z kupka niekapka -  są takie z gumowym miękkim ustnikiem

Dzieci: Ulka (7 lat);
Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 16, 2009, 15:03:44 »

Mój syn z butelki je tylko kaszę wieczorem. Od początku nie chciał butelki w związku z tym je łyżeczką Uśmiech Nie ma sensu uczyć butelką.
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
*aneta*
uzależniona(y)

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 16, 2009, 15:19:11 »

Również się zgadzam z dziewczynami, najlepiej nic nie rób żeby mała zechciała jeść z butelki a zaoszczędzisz sobie kłopotu na przyszłosc bo potem trzeba ją będzie tego odzwyczaić, a to już za niedługo! Ponoć roczne dziecko powinno już pić wyłącznie z niekapka ale ciężko małemu smykowi to czasami pojąć. Mój roczny szkrab dalej popija mleko z butli bo bardzo to lubi aczkolwiek już od kilku miesięcy pije wode z niekapka a kaszkę od zawsze tylko łyżeczką. Radzę podawać kubek od razu i nie bawić się w butelki!

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (16 miesięcy);
joama
Gość
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 30, 2009, 17:31:16 »

Odstawiłam synka od piersi gdy miał 7 miesięcy. Też nie uznawał butli, więc jeszcze przed odsawieniem ściągałam pokarm i podawałm mu jedno karmienie z butelki - jadł pięknie i zaakceptował butlę. Wcześniej próbowałam niekapka i łyżeczki ale był na to zwyczajnie za mały.
Jeszcze przed roczkiem z butli pił tylko rano i wieczorem, później wprowadziłam "łyżeczkowe" śniadanko, a gdy skończył 15 miesięcy całkowicie odstawiliśmy butelkę. Dziś Szymek ma 16,5 miesiąca i sam zajada łyżeczką Mrugnięcie Pamiętam, że jak postanowiłam odstawiać go od piersi wylkuczałam pokolei pojedyńcze karmienia zastępując je innym jedzonkiem, dużo go tuliłam i głaskałam. Przeszliśmy przez to oboje bezboleśnie UśmiechŻyczę powodzenia:)!!!
ankaottak
nowa(y)

« Odpowiedz #5 : Lipiec 13, 2009, 22:09:56 »

hej! mojsynek ma 9 miesiecy i tez chce odstawic go niedlugo od piersi,ale slyszalam od poloznej ze dopoki male dziecko pije mleko korzystniej dla niego jest pic z butelki.niewiem co mam myslec o tym,ponewaz moj synek niechetnie pije z butelki   
Dzieci: Patrtyk (3 lata);
fiolka
Gość
« Odpowiedz #6 : Lipiec 14, 2009, 14:02:45 »

Ja swoją mała odstawiłam od piersi po 8 m-cu, myslałam że będzie gorzej ale wcale źle nie było, wcześniej (ok. 1 m-ca) dużo mniej karmiłam w dzień ale dwałam w nocy ile chciała dopiero ok. 2 tyg. przed stanowczym odstawieniem nawet w nocy ograniczałam dając wodę w butelce (ale nigdy mleko) raz napewno jeszcze dostawała cyca. Jak ją odstawiłam to stanowczo - koniec i nie ma więcej. Przez ok. 3 tygodnie miałam sajgon w nocy - budzienie sie co 10 min, bądź góra 20 min. straszne!!!! Ale za to teraz usypia ślicznie i śpi nawet do 5 rano w łóżeczku, a potem jeszcze godzinka przy mnie.
mona
Gość
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 09, 2010, 19:39:58 »

witam ja swoja córeczke odstawiłam od piersi jak miała 17,5 miesiaca z piersi piła przed spanie popoludniu ,wieczorem i w nocy ,i najpierw zabrałam karmienie popoludniowe , na drugi dzien wieczorne i nocne pierwsza noc byla ciezka bo malutka budziła sie co 30 min i koniecznie chciała cycusia az prawie uległam z zalu ze tak placze ale udało sie utulic malenstwo teraz 2 noc tylko jedna pobudka a teraz to juz luzik mała pije z kubka niekapka mleczko i kasze i jest ok .myslałam ze bedzie gorzej , dla mnie chyba bylo ciezej niz Córeczki Uśmiech teraz duzo tule malutka i jest oki pozdrawiam i zycze mamusiom wytrwałosci
dorcia30
Gość
« Odpowiedz #8 : Maj 17, 2010, 09:27:53 »

witam moja córcia 22 maja będzie miała roczek ,jakiś miesiąc temu udało mi się odstawić małą od cyca ale tylko w nocy .Dzień ,drugi budziła się w nocy wstawałam kołysałam i udało się .Chciałam odstawić również w ciągu dnia nic z tego mała jest po prostu nie do zniesienia .Może wy macie jakiś konkretny sposób zeby odstawić i w dzień od cyca pozdrawiam Uśmiech
bety74
osesek
*

« Odpowiedz #9 : Maj 17, 2010, 11:05:31 »

od piersi zaczełam odstawiać stopniowo, gdy w nasze meniu weszły stałe pokarmy . Po ok 3 m-cach takiego podawania powoli rezygnowałam z poszczególnych karmień piersią, ok 10 m-ca zrezygnowaliśmy z ostatniego karmienia w dzień, poprostu poszczególnych posiłków było tyle,że mały już nie wołał cycusia,był najedzony, oczywiście od razu zaczęłam podawać łyżeczką i uczyć pić z kubka niekapka, pił tylko wodę, nie chciał żadnego mleka.Niestety zostały nam najgorsze karmienia, przed spaniem i w nocy, z tych zrezygnowaliśmy ok 15 m-ca i szczerze mówiąć nie było tak żle jak myślałam Uśmiech, trwało to ok 2 tyg., najpierw nocne a potem odeszło karmienie przed spaniem i teraz czasami budzi sie w ncy by napić sie wody ale z reguły potrafi przespać do rana, gdzie przy nocnym karmieniu budził sie chyba co 2 godz.
Zyczę wytrwałości i pozdrawiam Uśmiech
UśmiechUśmiechUśmiechUśmiechUśmiechUśmiechUśmiech
Dzieci: Mateusz (3 lata);
Strony:
1 2 3 4 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.