Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Mali mężczyźni- stulejka.  (Przeczytany 2919 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kasik
rozmowna(y)

Mali mężczyźni- stulejka.
« : Luty 26, 2011, 20:47:32 »

Witam, czy jest na forum jakiś rodzic którego dotyczy problem stulejki u swojego synka? czy możecie opisać jak to było u Was? kiedy była pomoc lekarza, jaka? ile potem bolało? pomóżcie bo ten problem dotyczy i mojego syna...
Dzieci: Hubert (34 miesiące);
olyv
Gość
Odp: Mali mężczyźni- stulejka.
« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2011, 14:56:32 »

u nas "na szczęście" był tylko podklejony napletek
a u was stulejkę stwierdził lekarz? nie mówił jakie będzie postępowanie dalej?
agstar
uzależniona(y)

« Odpowiedz #2 : Luty 27, 2011, 16:26:45 »

Cześć,
Michał też na szczęście miał napletek tylko podklejony. Pediatra przepisała mu maść diprolene. Aplikacja maści trwała chyba ze 3 tygodnie, ale się udało. Jeśli pediatra Cię zbywa, to udaj się do urologa.
Dzieci: Michałek (3 lata);
kasik
rozmowna(y)

« Odpowiedz #3 : Luty 28, 2011, 08:50:48 »

A czy to stulejka czy podklejony napletek to ja nie wiem, pediatra powiedziała ze stulejka ale ona jest taka beznadziejna babka, niekomunikatywna, ze nie wiem czy to coś sobie pod nosem mruczała, może powiedziała że na szczęście nie stulejka, nie wiem w końcu...
 Obsunęła mu palcami skórkę tak że ukazał się żołądź, ale było takie zwężenie że podczas obsuwania się skóra strasznie zaczerwieniła, nie lała się krew, ale jest bardzo przekrwione.
 Pierwszy dzień był masakryczny, jeszcze w życiu tak nie płakał jak wtedy podczas oddawania moczu, aż się zanosił. Ulgę przynosiło jak wsadzałam go do wanienki z wodą, ale ileż można ciągle rozbierać i ubierać, zima jest więc trochę ma na sobie ubranek.
 Teraz tylko przemywam mu riwanolem 2x dziennie- ale kiedy przestanie go to bolec? kiedy zniknie zaczerwienienie?
kasik
rozmowna(y)

« Odpowiedz #4 : Luty 28, 2011, 08:52:41 »

czesc Olyv- co to za maść diprolene? dostępna bez recepty? jak to smarowałaś? też najpierw obsuwałaś skórę? ona działa tak że samo się odkleja?
agstar
uzależniona(y)

« Odpowiedz #5 : Luty 28, 2011, 15:57:39 »

Gdy napletek jest przyklejony, to skórki z siusiaka nie odciągniesz i jest to stulejka. Stulejka też może występować na wskutek (kurcze nie jestem lekarzem i trudno mi to opisać) jakby zbyt małej ilości skóry na siusiaku i wtedy już tylko plastyka napletka albo obrzezanie. Diprolene jest to maść sterydowa i jest na receptę. Nam przepisała pediatra, ale moja koleżanka była z synkiem u urologa i ten przepisał tą samą maść. Smarowałam synkowi siurka przez 3 tygodnie po wieczornej kąpieli bez odciągania skórki i na szczęście maść pomogła i napletek się odkleił. Twój synek ma 19 miesięcy, więc warto się tym już zainteresować.
agstar
uzależniona(y)

« Odpowiedz #6 : Luty 28, 2011, 15:58:23 »

Pomyliło mi się. Smarowaliśmy przez 2 miesiące.
olyv
Gość
« Odpowiedz #7 : Luty 28, 2011, 16:52:23 »

po pierwsze, mój mały jak dostał maść to miał już 4 lata, wcześniej zgodnie z lekarzem chirurgiem do którego dostałam skierowanie od pediatry nic nie robiliśmy bo dziecko było za małe!!! i nie ma sensu wcześniej ingerować. Napletek fizjologicznie odkleja się sam poprzez wzwody podczas siusiania czy snu (na pewno twój mały ma Uśmiech) - tak mi tłumaczyła i przedwczesne siłowe czy chirurgiczne ingerencje są tylko bólem dla dziecka (dla niektórych nawet traumą, poczytaj na forach i dzieciach, którym odklejano chirurgicznie jak byłe malutkie) a po pewnym czasie napletek sam się ponownie przyklej, do tego mogą zrobić się zrosty szczególnie jak ktoś odciąga na siłę....

Polecam wykład profesora gdzie jest wszystko dokładnie i fachowo opowiedziane
(link znalazłam teraz tu)
http://www.mp.pl/wideo01/?id=453

U mnie po czterech latach pozostawienia w spokoju okazało się, że nadal jest podklejony i lekko zwężony więc dostaliśmy maść i mały SAM SOBIE (bo tylko on wie kiedy go już boli) ściągał powolutku a my mu smarowaliśmy maścią. Po 3 miesiącach skórka ładnie schodzi z całego żołędzia i nie ma problemów a przede wszystkim ważne, że obyło się bez bólu i cierpienia mojego dziecka.

Jak dla mnie twój mały jest po prostu za mały na ingerencję, ja bym poczekała do 4 lat i jak nadal będzie problem to wtedy po maść i niech sam sobie ściąga (wtedy będzie dużym chłopcem i wszystko mu wytłumaczysz co i jak).
Takie moje zdanie...
olyv
Gość
« Odpowiedz #8 : Luty 28, 2011, 16:57:30 »

i zapomniałam napisać, że małemu skórka prawie nie schodziła (gdy ściągaliśmy tak by małego nie bolało, chirurg ściągnęła mu nieco dalej ale mały skrzywił się i dała spokój), widać było tylko czubek żołędzia i nigdy nie miał żadnych zapaleń. Skórkę ścigaliśmy codziennie po kąpieli po 3 miesiącach schodziła już z całego żołędzia bez problemów.

agstar
uzależniona(y)

« Odpowiedz #9 : Marzec 01, 2011, 08:48:54 »

Nam pediatra przepisała maść na bilansie dwulatka. Michał też nie miał stanów zapalnych, ale miał tylko malutką dziurkę, aby siuśki wyleciały. Ja wolałam załatwić to wcześniej, bo obawiałam się interwencji chirurga (a im starsze dziecko, tym większy stres dla niego).
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.