Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: niemowlę przestało głużyć  (Przeczytany 1905 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
martysia86
nowa(y)

niemowlę przestało głużyć
« : Marzec 01, 2011, 13:04:24 »

Witam. Moja córeczka za 10 dni skonczy 4 miesiące. I nagle z dnia na dzien przestała głużyć:(gdzies tak od około 2 miesiaca życia gluzyła bardzo dużo a teraz nagle nic:( tylko się usmiecha. wydaje mi się ze słyszy bo odwraca główka w strone skąd dochodzi dzwięk. jeszcze do tego bardzo duuużo się ślini. bardzo proszę o odpowiedź bo bardzo się martwię. Pozdrawiam serdecznie
logopeda
Ekspert na forum

Odp: niemowlę przestało głużyć
« Odpowiedz #1 : Marzec 03, 2011, 19:48:15 »

Witam serdecznie,

Takie maleństwa jak Pani córeczka również mogą być zdiagnozowane przez logopedę, który nie tylko sprawdza budowę aparatu artykulacyjnego, ale również funkcje oddechowe, pokarmowe czy odruchy z twarzy. Niestety nie widząc córeczki nie mogę nic Pani więcej poradzić.
Proponuję wykonać mimo wszystko badanie słuchu oraz udać się do logopedy, najlepiej jeśli będzie to logopeda wczesnej interwencji, który wie jak badać takie małe dzieciątka:) W trakcie wizyty proszę wspomnieć o ślinieniu, ślinienie w pewnych momentach życia dziecka jest czymś normalnym np. wychodzące zęby, ale nadmierne może świadczyć o np. obniżonym  napięciu mięśniowym czy przykrótkim wędzidełku podjęzykowym, które utrudnia prawidłowe połykanie. Jak sama Pani widzi przyczyn jest wiele, aby wszystkie wykluczyć, wizyta u logopedy jest nieunikniona.
W trakcie spotkania z logopedą proszę się przygotować do pytań na temat przebiegu ciąży, porodu i dotychczasowego rozwoju dziecka (rozwój motoryczny, mowy, przyjmowane leki, szczepionki itp), najlepiej zabrać ze sobą książeczkę zdrowia. Im szerszy wywiad zrobi logopeda, tym więcej informacji zwrotnych Pani uzyska.

W najbliższą sobotę 5 marca w całej Polsce jest Dzień Bezpłatnych Diagnoz Logopedycznych do których serdecznie zachęcam, tylko tak jak wspominałam, w Pani przypadku powinien być to logopeda wczesnej interwencji.
Na stronie Polskiego Związku Logopedów znajdzie Pani listę placówek biorących udział w sobotniej akcji.
Proszę o kontakt, skąd Pani jest, może będę mogła kogoś polecić.

Pozdrawiam serdecznie
Marta Baj
Logopeda specjalista wczesnej interwencji
terapeuta integracji sensorycznej
instruktor masażu Shantala
terapeuta ręki
autor książki "Barwy świata"
Marta Baj Lieder
martysia86
nowa(y)

« Odpowiedz #2 : Marzec 08, 2011, 11:51:21 »

Witam ponownie Pani Doktor Uśmiech bardzo dziękuje za odpowiedz. Niestety dopiero dzis skorzystałam z internetu od kilku ładnych dni:/ Niestety dwójka moich dzieciatek się rozchorowała i miałam małe urwanie głowy. ja jestem z leżajska. Niestety na 5 marca juz nie zdąże :/ ale moze Pani mogłaby mi polecić dobrego logopedę wczesnej interwencji z Podkarpacia? Pozdrawiam serdecznie
logopeda
Ekspert na forum

« Odpowiedz #3 : Marzec 08, 2011, 19:08:38 »

Niestety w województwie podkarpackim nie mam żadnej znajomej logopedki, którą mogłabym polecić z czystym sumieniem.
W Leżajsku jest za to Poradnia Psychologiczno Pedagogiczna jest tam neurologopeda i z tego co piszą na stronie, pracuje z małymi dziećmi.
Jednak ja zaczęłabym od ponownego badania słuchu.
A może w okolicy jest Ośrodek Wczesnej Interwencji?

W razie pytań lub niejasności nawet po diagnozie, proszę śmiało pisać

Pozdrawiam
Marta Baj
Logopeda specjalista wczesnej interwencji
terapeuta integracji sensorycznej
instruktor masażu Shantala
terapeuta ręki
autor książki "Barwy świata"
Marta Baj Lieder
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.