Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: 7 miesięcy i mało gaworzy  (Przeczytany 2359 razy)
olyv
nowa(y)

7 miesięcy i mało gaworzy
« : Marzec 09, 2011, 10:31:55 »

Witam
Moja córka skończyła tydzień temu 7 miesięcy i martwię się bo mało gaworzy. Nie sylabizuje  mamamam czy dadada jak opisują w dostępnych poradnikach. Od początku była raczej cicha chodź słyszy, odwraca się w stronę dzwięku, nawet gdy jest za jej plecami, badanie słuchu w szpitalu nie wykazało nieprawidłowości. Teraz raczej głuży jak ma dobry humor pojawiają się dźwięki typu aaaa, eeee, iiiiii, brrrrr, keeeee, śmieje się w głos, piszczy głośno, potrafi dmuchać ale nie pojawiają się sylaby typu ma, me, ta, ba, da.

Poza tym rozwija się prawidłowo, urodzona o czasie bez komplikacji w ciąży ani podczas produ. Poród sn, dość szybko, 10 pkt w skali Apgar, od 6 miesiąca sama siedzi bez podparcia, teraz sama podnosi się z pozycji leżącej, przyjmuje pozycję do raczkowania, bawi się zabawkami, lubi zabawki wydające dźwięki.

I nie wiem czy jeszcze poczekać aż jej się "rozkręci " mowa czy już szukać specjalistów, może jeszcze za mała jest a poradniki zbyt mocno uśredniają zdolności dzieci do wieku.
Proszę o poradę
Dzieci: Gałgan (6 lat); Bołdzia (21 miesięcy);
logopeda
Ekspert na forum

Odp: 7 miesięcy i mało gaworzy
« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2011, 17:38:03 »

Witam serdecznie

Przede wszystkim gratuluję czujności:) Pani córeczka, z tego co przeczytałam, nie należy do dzieci z grupy ryzyka, rozwija się prawidłowo i to najważniejsze. Ma dopiero 7 miesięcy i tak naprawdę dopiero wchodzi w fazę gaworzenia, oczywiście w poradnikach pewnie Pani przeczytała, że wraz z 6 miesiącem życia powinno pojawić się gaworzenie, ale to nie jest tak, że u wszystkich ten etap pojawia się dokładnie w tym momencie.
Wspominała Pani, że badania przesiewowe słuchu wypadły prawidłowo, jeśli córka nie przechodziła żadnych przeziębień ani infekcji, jeśli nie podawano jej antybiotyków, to myślę,że nie trzeba powtarzać badania, jeśli jednak coś takiego miało miejsce, zachęcam do powtórnego zbadania słuchu.

Proszę bacznie obserwować córeczkę, ale również stymulować jej rozwój.
Czyli np mówić, ale dawać też szanse dziecku na odpowiedź, niech to będzie uśmiech albo grymas, jest to jednak komunikacja. Do dzieci w tym wieku warto kierować proste i krótkie komunikaty, a jeszcze lepiej jeśli są to wyrazy dźwiękonaśladowcze: zobacz piłka spadła bam, zabawa w chowanego a kuku itp.

Zachęcam również do skorzystania z książeczek i zabawek wydających dźwięki, zabaw paluszkowych, gdzie nie tylko masujemy paluszki dziecka, ale recytujemy krótkie rymowanki (jest nawet publikacja "Zabawy paluszkowe"), a może warto córce pośpiewać?

Obok czynności, które opisałam, może Pani zapisywać sobie nowe dźwięki wydane przez córkę, taki dziennik jest dobrym rozwiązaniem, kiedy nie jesteśmy pewni czy dziecko robi postępy.

Pozdrawiam serdecznie, pomyślności

Marta Baj
Logopeda specjalista wczesnej interwencji
terapeuta integracji sensorycznej
instruktor masażu Shantala
terapeuta ręki
autor książki "Barwy świata"
Marta Baj Lieder
olyv
nowa(y)

« Odpowiedz #2 : Marzec 10, 2011, 13:37:14 »

Właśnie w poradnikach piszą, że gaworzenie zaczyna się już w 6 miesiącu i dlatego zachowanie córci wzbudziło mój niepokój. Poza tym starszy syn był baaardzo rozgadany, i gaworzył dużo, buzia mu się nie zamykała więc sądziałam, że i ona powinna  Spoko
Widocznie mała nie jest "książkowa" i rozgada się jak przyjdzie pora Uśmiech Będę obserwować.
Faktycznie zacznę zapisywać dźwięki jakie wydaje i będę wiedziała czy sytuacja się poprawia Uśmiech 
Dziekuję za rady i pozdrawiam Uśmiech
Dzieci: Gałgan (6 lat); Bołdzia (21 miesięcy);
logopeda
Ekspert na forum

« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2011, 19:11:43 »

Uśmiech Nie ma za co:)
Oczywiście poradniki zawierają wiele korzystnych informacji, ale do każdego dziecka musimy podchodzić indywidualnie, nigdy nie można porównywać swojego dziecka do rodzeństwa, dzieci sąsiadów itp., każde dziecko rozwija się swoim indywidualnym tempem. Więc miesięczne opóźnienie nie jest złe, pod warunkiem, że się nie przeciąga, a o tym dowiemy się robiąc notatki.
Aha jeszcze jedna uwaga, Pani córeczka jest w fazie intensywnego rozwoju (nie tylko mowa, ale również rozwój psychomotoryczny), czasami zdarza się, że jedne funkcje zatrzymują się, kiedy za to inne rozwijają się intensywniej, być może to właśnie to:) Bądźmy w kontakcie.
Pozdrawiam
Marta Baj
Logopeda specjalista wczesnej interwencji
terapeuta integracji sensorycznej
instruktor masażu Shantala
terapeuta ręki
autor książki "Barwy świata"
Marta Baj Lieder
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.