|
logopeda
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2011, 17:38:03 » |
|
Witam serdecznie
Przede wszystkim gratuluję czujności:) Pani córeczka, z tego co przeczytałam, nie należy do dzieci z grupy ryzyka, rozwija się prawidłowo i to najważniejsze. Ma dopiero 7 miesięcy i tak naprawdę dopiero wchodzi w fazę gaworzenia, oczywiście w poradnikach pewnie Pani przeczytała, że wraz z 6 miesiącem życia powinno pojawić się gaworzenie, ale to nie jest tak, że u wszystkich ten etap pojawia się dokładnie w tym momencie. Wspominała Pani, że badania przesiewowe słuchu wypadły prawidłowo, jeśli córka nie przechodziła żadnych przeziębień ani infekcji, jeśli nie podawano jej antybiotyków, to myślę,że nie trzeba powtarzać badania, jeśli jednak coś takiego miało miejsce, zachęcam do powtórnego zbadania słuchu.
Proszę bacznie obserwować córeczkę, ale również stymulować jej rozwój. Czyli np mówić, ale dawać też szanse dziecku na odpowiedź, niech to będzie uśmiech albo grymas, jest to jednak komunikacja. Do dzieci w tym wieku warto kierować proste i krótkie komunikaty, a jeszcze lepiej jeśli są to wyrazy dźwiękonaśladowcze: zobacz piłka spadła bam, zabawa w chowanego a kuku itp.
Zachęcam również do skorzystania z książeczek i zabawek wydających dźwięki, zabaw paluszkowych, gdzie nie tylko masujemy paluszki dziecka, ale recytujemy krótkie rymowanki (jest nawet publikacja "Zabawy paluszkowe"), a może warto córce pośpiewać?
Obok czynności, które opisałam, może Pani zapisywać sobie nowe dźwięki wydane przez córkę, taki dziennik jest dobrym rozwiązaniem, kiedy nie jesteśmy pewni czy dziecko robi postępy.
Pozdrawiam serdecznie, pomyślności
Marta Baj
|