Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: jakie witaminy bierzecie w ciąży?  (Przeczytany 5991 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ypsilka
Gość
jakie witaminy bierzecie w ciąży?
« : Marzec 20, 2011, 21:45:16 »

czy łykacie jakieś witaminy dla kobiet w ciąży? mój ginekolog powiedział, żebym sobie kupiła "jakieś" witaminy i nie określił, jakie będą najlepsze. a może wystarczy sam kwas foliowy? dodam, że jestem w 7 tc.
kokos
entuzjastka(a) forum

Odp: jakie witaminy bierzecie w ciąży?
« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2011, 23:06:34 »

Witam
Ja swego czasu brałam Feminatal N + kwas foliowy. W czasie karmienia piersią również brałam Feminatal. To z zalecenia mojego lekarza.
Dzieci: Krzyś (34 miesiące);
Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #2 : Marzec 21, 2011, 07:50:56 »

W pierwszej ciąży brałam sporo witamin plus żelazo. Miałam bardzo złe wyniki badań. Kwas foliowy jeszcze przed ciążą.
W drugiej ciąży witaminy (prenatal) brałam tylko przez pierwsze 3 miesiące. Potem już nie.
Za każdym razem doradzał mi lekarz.
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
Justa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #3 : Marzec 21, 2011, 10:25:06 »

Ja nie bralam i nie biore nic oprocz kwasu foliowego, obowiazkowego w czasie ciazy. Mam dobre wyniki, zadnych suplementow mi nie trzeba. Oczywiscie w przeziebieniu wypijam witamine C z zelazem, ale to bylo raz lub 2 razy. Pozdrawiam.
Dzieci: Karolinka (3 lata); Natalia (11 miesięcy);
Ewi86
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #4 : Marzec 21, 2011, 11:39:29 »

Ja na początku brałam czysty kwas foliowy, ale było mi po nim niedobrze. Potem za radą lekarza zaczęłam brać Feminatal, ten do 12 tygodnia ciąży, a po 12 tc z kwasem DHA. Pod koniec ciąży brałam już Biofer, ale to ze względu na anemię. To jest żelazo z dodatkowymi substancjami powodującymi lepsze wchłanianie. Brałam też przez jakiś czas Prenatal, ale nie mogłam po nim spać w nocy, a w dzień byłam senna. Po powrocie do Feminatalu wszystko wróciło do normy. Spróbuj sama jakie witaminy będą dla Ciebie dobre, bo na każdy preparat możesz zareagować inaczej. A jeśli chodzi o kwas foliowy to jest on obowiązkowy ze względu na dobry wpływ dla rozwoju dziecka.
Dzieci: Emil (25 miesięcy);
Grzanka
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 21, 2011, 12:30:04 »

Ja w ciąży nie brałam żadnych witamin. 3 m-ce przed zajściem i później chyba do ok 5 m-ca ciąży brałam kwas foliowy. Od 20 tygodnia ginekolog zapisała mi żelazo (Sorbifer - tak się chyba nazywa i jest tylko na recepte) ze względu na spadającę Hb. Więcej żadnych prochów nie brałam. Szkoda, że Twój ginekolog nie określił dokładnie co masz kupić, bo teraz tego tyle na rynku, że nie wiadomo co brać.
Z tego co słyszę to chyba najczęściej kobiety zażywają Prenatal Classic lub Complex - ale nie zagłębiałam się czym się różnią. Osobiście chyba bym szukała jakiejś polskiej produkcji dla kobiet w ciąży - myślę, że w aptece też Ci coś doradzą. Pozdrawiam serdecznie.
Dzieci: Wojtuś (16 miesięcy);
karlinka
super mama

« Odpowiedz #6 : Marzec 21, 2011, 13:18:10 »

Mój ginekolog powiedział mi dokładnie to samo  Uśmiech Ja brałam Falvit mama, zażywałam te witaminy nie tylko w ciąży, ale i podczas karmienia. Najlepiej idź do apteki i tam zapytaj o radę  Uśmiech Pozdrawiam
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
kamillka
nowa(y)

« Odpowiedz #7 : Marzec 22, 2011, 21:24:13 »

ja biorę femibion natal1, zaczęłam zgodnie z zaleceniem gina - 3 miesiące przed rozpoczęciem starań. obecnie kończę lada moment pierwszy trymestr i przechodzę na femibion natal2, z kwasami dha.
yagne
osesek
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 22, 2011, 23:17:07 »

W pierwszej ciazy nie bralam niczego oprocz kwasu foliowego, do konca 12 tygodnia. W drugiej nie bralam kwasu foliowego (bylo za pozno, tutaj w UK lekarze nie daja kwasu foliowego po 12 tyg), natomiast musialam brac suplementy zelaza. Na pytanie czy powinnam cos jeszcze zazywac, powiedzieli, ze nic takiego tylko wcinac witaminy naturalnie pod postacia owocow, warzyw i sokow.
Dzieci: Lena (3 lata); Hania (21 miesięcy);
ypsilka
Gość
« Odpowiedz #9 : Marzec 23, 2011, 17:01:43 »

dzięki za odpowiedzi! byłam w aptece i aptekarka doradziła mi Femibion Natal 1, a potem po 12 tygodniu Femibion Natal 2 - powiedziała, że to jest to samo, co kiedyś Feminatal i że zawiera metafolinę - lepszą formę kwasu foliowego, lepiej wchłanialną. mam nadzieję, ze będę się dobrze czuła po tych tabletkach Mrugnięcie pozdrawiam!
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.