Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Ile piją???  (Przeczytany 1940 razy)
ANIAS
osesek
*

Ile piją???
« : Marzec 23, 2011, 12:23:40 »

Czesc dziewczyny
Mam taki zgryz, mój mały pił do niedawna z butelki ze smoczkiem- uparł się i nie chciał z niczego innego. Od miesiąca dostaje z takiej butelki tylko mleczko a pije wodę ( nie lubi soczków) z butelki z dziubkiem takiej za 1,2 zł. Gdybym wcześniej wiedziała nie wydałabym fortuny na różne kubki:). Do niedawna pił bardzo dużo- myśle że bardziej z chęci cyckania - ok1 l wody dziennie-czasem więcej i dwie butelki mleka ok 200 ml (rano i wieczorem). Teraz po przestawieniu- mleczko zostało natomiast wody ok 300-500 ml max przy namawianiu, zupka, owoców mało - nie lubi niestety. Czy to wystarczy?Co? Wiem, że przy 14 kg powinien wypijać o 1200 ml dziennie. Jak jest u was?Co? Kupkę robi różną, niekiedy trochę twardą. Kiedyś robił po 3-kupki na dzień.
Myślę, że już njwyższy czas żeby przestał pić z butelki ze smoczkiem przynajmniej wodę-jak myślicie???- nie chciałabym wracać do butelki.
Dzieci: kubuś (34 miesiące);
didi
rozmowna(y)

Odp: Ile piją???
« Odpowiedz #1 : Marzec 23, 2011, 13:26:09 »

Mysle, ze maly jest juz w takim wieku, ze czas , by pozegnac ukochana butelke Uśmiech, ale oczywiscie to moje zdanie. U nas nie bylo butelek( ani do mleka ani do innych plynów). Natomiast byly kombinacje z kubeczkami, i nie bardzo chciala pic z tych "dziubkow". Nauczylam ja ze slomki i z normalnego kubeczka i juz mam spokoj Duży uśmiech
Jesli chodzi o to ile powinny pic i jesc nasze maluchy, to temat rzeka.
Istnieja wskazowki i wytyczne co do zywienia ale dzieci niejednokrotnie sie buntuja i nie ma co sie zadreczac jesli raz wypije wiecej a raz mniej.
Dzieci: synek (6 lat); córka (27 miesięcy);
karlinka
super mama

« Odpowiedz #2 : Marzec 23, 2011, 14:05:59 »

Podobnie jak Didi myślę, że synek jest już na tyle duży by rozstać się z butlą  Uśmiech Pomóc niewiele pomogę, bo Dominik z butelki nie korzystał wcale, a kubek niekapek nie zyskał jego uznania. Pije ze zwykłego kubka, a ostatnio polubił picie przez słomkę. A co do ilości wypijanego płynu, to myślę, że dziecko samo wie czy chce mu się pić czy nie. Siłą go przecież nie napoisz, możesz jedynie często mu picie proponować.
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
ANIAS
osesek
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 24, 2011, 07:23:02 »

Dzięki, ja się zastanawiałam czy jak on pije z butli więcej to do niej nie wrócić, ale faktycznie jest już duży a jak nie pije z niej od 3 tygodni to nie chciałabym tego zmarnować- będę tylko miała stres przy jakiejś biegunce. Wcześniej wypijał tak dużo, że przy silnej biegunce przez 3 tyg którą miał, nie było mowy o odwodnieniu.Ech nie można mieć wszystkiego- jeszcze został smoczek do snu- ale na razie nie mam siły mu go zabierać:).
Dzieci: kubuś (34 miesiące);
yagne
osesek
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 29, 2011, 22:40:32 »

Ja mam z kolei inny klopot. Moja corka pije bardzo duzo, czasem nawet i 1,5l-2l, ale tylko i wylacznie soki. Na wode nawet nie chce spojrzec. Nie wiem czy to dobrze, czy zle, ale fakt jest taki, ze ma notoryczne zaparcia i problemy ze zrobieniem kupy. Staram sie troche ograniczac te soki i rozcienczac je woda, ale Mloda nie zawsze da sie oszukac....
Dzieci: Lena (3 lata); Hania (21 miesięcy);
agstar
uzależniona(y)

« Odpowiedz #5 : Maj 01, 2011, 11:07:49 »

Jak jej się zachce pić, to wody też się napije (mam to samo z moim Michałkiem). Zbyt duża ilość płynów za bardzo obciąża nerki, więć trzeba uważać. Z drugiej strony, jeśli tak dużo pije, to podejrzane (ja na Twoim miejscu zrobiłabym badania na poziom cukru we krwi, bo pragnienie to jeden z objawów cukrzycy, tfu tfu-coby nie zapeszyć).
Dzieci: Michałek (3 lata);
świnka
Gość
« Odpowiedz #6 : Maj 02, 2011, 00:26:01 »

mh, cielawe...w takim razie mojej się nigdy nie chce pić bo też wody nie tyka. Soczek zawsze chętniej, ale się zaparłam i nie chcę jej dawać. Ona tez się zaparła i nie chce pić. No i pat:(
fliska
rozmowna(y)

« Odpowiedz #7 : Maj 24, 2011, 08:44:13 »

mój synek wypija ok 300ml wody z dodatkiem soczku (ok 20ml tak do smaku)
myślę, że w zupełności mu to wystarcza zwłaszcza, że dopajam go piersią:)
zastanawia mnie tylko jedno: ile soku przecierowego mogłabym dawać 6 mies. dziecku?
fliska

Dzieci: Maciuś Stanisław (17 miesięcy); Michał Józef (3 miesiące);
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.