Nag��wek Nag��wek SklepPortal
Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: ALERGIA POKARMOWA- jak przejsc na diete mleczna z bezmlecznej  (Przeczytany 3034 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
elo
sympatyczka(k) forum
**

ALERGIA POKARMOWA- jak przejsc na diete mleczna z bezmlecznej
« : Lipiec 19, 2009, 22:14:38 »

jestem mama 20 miesiecznej panny
od 1msca miala stwierdzona skaze bialkowa w zwiazku z czym szybko przeszlismy na bebilon pepti i uzywamy do dzis
wiadomo, kaszki ryzowe bezmleczne, sinlac i dieta bez produktow pochodnych od krowy

na ostatniej wizycie alergolog zalecila stopniowe przechodzenie na diete mleczna, mamy zaczac od jogurtow i kefirow, kaszki mleczne i mleko

napiszcie jakie macie doswiadczenia ze zmiana diety, jak dzieci reagowaly na nowe mleko po hydrozliacie, jak reagowala skora, brzuszek

pojecia nie mam jakie mleko kupic, a na dodatek mamy zalecenie zeby to mleko 2 razy zagotowac przed podaniem ( tylko wiecie, z reguly zadnego mleka z tych dzieciecych sie nie gotuje przeciez.. ) wiec juz calkiem mam dylemat czego wlasciwie szukac
Magnolia
nowa(y)

Odp: ALERGIA POKARMOWA- jak przejsc na diete mleczna z bezmlecznej
« Odpowiedz #1 : Lipiec 25, 2009, 22:06:24 »

Może to nie będą bardzo fachowe porady ale tak jak mama mamie mogę poradzić Ci żebyś dobrze przypomniała sobie jak wyglądały pierwsze objawy alergii twojego dziecka. Być może to była sucha skóra na policzkach, inny wygląd stolca albo bóle brzuszka, które znasz... Teraz, powinnaś wypatrywać tych objawów stosując nowe produkty w diecie (np.: zamieniając mleko z pepti na normalne ale modyfikowane). Pamiętaj że dużym błędem jest stosowanie wszystkich zmian na raz, trudno Ci będzie wyśledzić który z nowych produktów - jogurt czy kefir - spowodowały ponowny nawrót objawów.
Sama starałam się nie spieszyć, choć już bardzo miałam dość ciągłej diety u dziecka, to pracochłonne i kosztowne - więc cię rozumie. Dzisiaj Zojka wcina wszystko - dosłownie i w przenośni.
Nic również nie wiem na temat zasadności dwukrotnego gotowania mleka, ale poszukam jeszcze...
Pozdrawiam  Mrugnięcie
Dzieci: Zosia (6 lat); Marysia (29 miesięcy);
elo
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 29, 2009, 13:40:17 »

Serdecznie dziekuje za odpowiedz  Chichot
 Wszystko niby oczywiste  a zapomnialam zeby pojedynczo rozszerzac diete.
Poki co do kaszy dodaje kasze mleczno ryzowa i jak na razie reakcja wymiotna, och wrazliwe to moje dzieciatko.
Myslalam ze stopniowo bede zwiekszac ilosc lyzeczek, a widze ze i w czasie to sie wydluzy, pediatra zaproponowala nam zeby nie wprowadzac codziennie  alergenu tylko co kilka dni skoro tak mala reaguje.
aniaa
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 05, 2010, 15:32:49 »

ja też mam z tym problem ale troche inny. Moja lekarka zapisywała mi 4 puszki miesięcznie dla dziecka bebilonu pepti i jak chcialam więcej o puszke to robiła taki problem że chej! mały mój wszystko je i nic go nie alergizuje więc dałam mu raz do mleka tego pepti 1 miarke po tem co 2 dzień o miarke więcej teraz daje mu 1 butelke po obiedzie jak się wyśpi mleka i nic się nie dzieje, zapomniałam napisać że daje normalny bebilon tez dwojke. Więc mój mały pije rano i wieczorem pepti i po obiedzie zwykły bebilon2.i czekam co będzie się działo jak narazie odpukać nic.
Dzieci: amelka (5 lat); alan (29 miesięcy);
Tosca
rozmowna(y)

« Odpowiedz #4 : Lipiec 27, 2010, 14:02:57 »

Znam to. Mój Marek już wyrósł ze skazy. Uśmiech
Zaczęłam od mleka modyfikowanego bebilon HA (cząsteczki białka są rozbite, przez co łatwiej przyswajalne, czy jakoś tak, tłumaczyła mi lekarka), kiedy nic się nie działo (dotąd były obiawy na skórze i kolki) spróbowałam zupki z odrobiną masła (też spoko), a następnie jogurt dla niemowląt (hipp). Jest super, teraz już powoli zwiększam ilość tych produktów w diecie małego, przygotowując się do odstawienia go od piersi.
Ps. Jesli chodzi o jajka, poczekalabym jeszcze, daj malej przepiorcze. Pozdrawiam!
Dzieci: Marek (25 miesięcy);
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.