Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Karmienie piersią  (Przeczytany 1319 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
olusiaa
nowa(y)

Karmienie piersią
« : Kwiecień 26, 2011, 13:50:13 »

Hej dziewczyny,

jestem tu zupełnie nowa, ale mam nadzieję że wiele się dowiem i ominie mnie wiele błędów bo mamą jestem pierwszy raz. Moje szczęście ma na imię Helenka i ma 2 miesiące:)

Mam pytanie - dotarła do mnie informacja że dziecko należy karmić raz lewą a raz prawa piersią. Bo takie zmiany kształtują podobno mozg maluszka. Ja tak karmie z samej siebie do tej pory, no moze nie dokladnie raz na raz ale sie zaczelam zastanawiac czy to faktycznie ma wplyw? Co sadzicie?
fliska
rozmowna(y)

Odp: Karmienie piersią
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 27, 2011, 04:57:48 »

o kształtowaniu mózgu poprzez karmienie piersią na zmianę nie słyszałam.
Maciusia karmię na zmianę raz lewą a raz prawa piersią, bo to wpływa na uregulowanie laktacji a chcę go karmić piersią jak najdłużej. Teraz karmię Maciusia znacznie rzadziej, bo wprowadziłam mu już zupkę i owoc, ale cycuś nadal jest fajny.

Co ciekawe- podobno dziecko ma swoją ulubioną pierś z której chętnie je- u mnie też tak jest... Maciuś uwielbia lewego cyca a do prawego muszę go przekonywać lub musi być bardzoooo głodny, żeby z niego jeść:)
fliska

Dzieci: Maciuś Stanisław (17 miesięcy); Michał Józef (3 miesiące);
agstar
uzależniona(y)

Odp: Karmienie piersią
« Odpowiedz #2 : Maj 01, 2011, 11:23:32 »

Karmienie na przemienne ma znaczenie dlatego, bo mleko jest na początku rzadkie i wodniste, aby zaspokoić pragnienie dziecka, a później tłuste i treściwe, coby malutek się najadł. Tłuszcz zawarty w mleku wpływa na rozwój mózgu (dlatego zalecane jest karmienie z jednej piersi, aby dziecko jak najwięcej zjadło mleczka z drugiej fazy produkcji), zatem częściowo można powiedzieć, że karmienie naprzemienne wpływa na rozwój mózgu Uśmiech
Dzieci: Michałek (4 lata);
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.