Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 3 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: karmienie nocne  (Przeczytany 5730 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ania303
sympatyczka(k) forum
**

karmienie nocne
« : Maj 05, 2011, 18:10:00 »

Mój szkrab niedługo kończy 10 miesięcy, karmię go piersią + posiłki stałe, wciąż mi je minimum raz w nocy czasem nawet dwa. lekarka już dwa miesiące temu zasugerowała żeby próbować go tego oduczyć, żeby przesypiał noc. Daje mu już na noc kaszkę, wodę odrzuca i wtedy dopiero się domaga cycka. Jak było u was i jak długo karmiłyście w nocy?
Dzieci: wojtuś (22 miesiące);
katu4
Gość
Odp: karmienie nocne
« Odpowiedz #1 : Maj 05, 2011, 20:39:54 »

mój synek za kilka dni skończy 8 miesięcy, bałam się odstawić nocne karmienie piersią bo myślałam, że obudzi się na dobre i będzie koniec ze spaniem. No ale kiedyś spróbować musiałam, jestem po pierwszej próbie i synek przebudził się w nocy, ale piersi nie dawałam. Zamiast tego miałam przygotowaną wodę w butelce. Napił się troszkę, przytuliłam go i zasnął. Mam nadzieję, ze dzisiaj będzie podobnie.
fliska
rozmowna(y)

« Odpowiedz #2 : Maj 06, 2011, 08:28:32 »

mój synek skończył 5 miesięcy i ciągle je 2-3 razy w nocy (minimum), a do tego potrafi przebudzić się i nie spać po 1,5-2h. Jestem już tym trochę zmęczona... Próbowałam mu dawać kaszkę na wieczór, ale żadnych efektów- i tak mały wstawał i domagał się cyca Smutny mam nadzieję, że nie będzie to trwało długo, bo nieraz chodzę dosłownie na rzęsach taka jestem zmęczona...
fliska

Dzieci: Maciuś Stanisław (17 miesięcy); Michał Józef (3 miesiące);
marta i bartek
Gość
« Odpowiedz #3 : Maj 07, 2011, 10:45:23 »

witamy,
 nasz Emil skonczy 15  maja 10 miesiecy i mamy sporo problemow z nim jak i ze spaniem nocnym.
popierwsze nie chce spac w swoim lozeczku juz od samego urodzenia  wiec spi w naszym lozku. czego my juz probowalismy to nie wiem czy sa jakies jeszcze sposoby. dochodzi do tego fakt ze maluch nie chce zadnego innego mleka tylko karmienie piersia. je pozadne posilki w ciahgu dnia  i pije cherbatki, soki owocowe.
 dramat zaczyna sie kiedy przychodzi pora spania. dodam tylko ze spi w ciagu dnia moze 2 godziny w ciagu poludnia. po tej drzemce nie ma zadnej przerwy na spanie az do wieczora. kompiel ok 19 pozniej kaszka na noc i zaczyna sie domagac piersi zaraz po kaszce. nie chce sam zasypiac tylko na rekach.  po polozeniu go do wlasnego lozeczka pospi mize 1 godzine i budzi sie. nie da sie go uspic w lozeczku trzeba wziac na rece i tak  naokraglo. po przeniesieniu go do naszej sypialni jest identycznie. budzi sie okolo 1/5 godziny z placzem i domaga sie piersi.  codziennie jestesmy zmeczeni jak nie wiem .
 prosimy o rade,
dodam ze zona wraca do pracy 2 czerwca i to ja bede zostawal z malym sam naz do wieczora.
MiOtLiX
nowa(y)

« Odpowiedz #4 : Maj 08, 2011, 17:32:30 »

Mój synek za kilka dni kończy 8 miesięcy. Podobnie jak Wasze dzieci domaga się karmienia nocnego (ostatnio kilka razy:/). Wydaje mi się, że to nie jest kwestia głodu tylko poczucia bliskości z mamą. Wystarczy, że na chwilę się przytuli (niestety oczywiście do piersi) i już spokojnie zasypia.

Przyznam szczerze, że sama też już zastanawiam się co z tym zrobić. Planuję co prawda karmić co najmniej 12 miesięcy, ale miło byłoby się w końcu wyspać w nocy;)

Chętnie przygarnę jakieś rady w tym temacie.
Dzieci: Wojtuś (20 miesięcy);
agstar
uzależniona(y)

« Odpowiedz #5 : Maj 08, 2011, 20:32:06 »

U nas niestety wyglądało to tak, że Michał domagał się cyca w nocy do końca karmienia piersią (czyli do 19 miesiąca). Moja rada taka (a właściwie rada wyczytana, bo u nas nie zadziałała) - nie dawać w nocy piersi tylko zamiennik(np. coś do picia) i przeczekać wrzaski, a po paru nockach dzidzia się przestawi.
Dzieci: Michałek (4 lata);
fliska
rozmowna(y)

« Odpowiedz #6 : Maj 09, 2011, 08:19:46 »

a do ilu miesięcy dziecko potrzebuje karmienia nocnego?
fliska

Dzieci: Maciuś Stanisław (17 miesięcy); Michał Józef (3 miesiące);
didi
rozmowna(y)

« Odpowiedz #7 : Maj 09, 2011, 11:40:30 »

U nas bylo podobnie, tzn. dopoki karmilam dzieci piersia budzily sie w nocy na cyca. Jesli chodzi o zamienniki typu woda , to nic nie dzialalo. Mysle, ze dzieci (oczywiscie mam na mysli starsze dzieci) chca poczuc bliskosc mamy i przytulic sie do cyca. Mysle, ze nocne pobudki zakoncza sie, gdy calkowicie odstawi sie szkraba od piersi. Przynajmniej u nas tak bylo. Mala odstawilam od piersi stopniowo, rezygnujac z dziennego karmienia i usypiania przy cycu. W nocy jednak dawalam ( ale nie wiem czy pamietala, bo byla bardzo zaspana). Teraz nie daje rowniez w nocy i mala budzi sie tylko raz ( wczesniej nawet do 4 razy). przytulam ja i dalej spi.
Dzieci: synek (6 lat); córka (27 miesięcy);
agstar
uzależniona(y)

« Odpowiedz #8 : Maj 09, 2011, 15:00:07 »

Gdzieś czytałam, że od 6 miesiąca można dziecko odstawiać od karmień nocnych, ale lepiej zapytaj Waszego pediatrę, czy Twoje dziecko Flisko jest do tego gotowe. Ja utrzymałam karmienia nocne, bo wtedy mleko zawiera więcej cennych tłuszczów niezbędnych do prawidłowego rozwoju mózgu malucha.
Dzieci: Michałek (4 lata);
ania303
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #9 : Maj 09, 2011, 21:35:56 »

tak jak pisałam u nas pediatra powiedział, że po ukończeniu ośmiu miesięcy dziecko już nie potrzebuje karmień nocnych. Woda w naszym przypadku tez nie skutkuje. zostaje mi tylko czekanie aż sam zrezygnuje Uśmiech
Dzieci: wojtuś (22 miesiące);
Strony:
1 2 3 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.