Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: jak nauczyć dziecko samodzielnie jeść?  (Przeczytany 2207 razy)
samodzielne jedzenie
Gość
jak nauczyć dziecko samodzielnie jeść?
« : Maj 08, 2011, 10:29:56 »

Witam!
Jestem tutaj nowa ale od dawna odwiedzam tą stronę.
Mam 15miesięcznego synka i chciałabym się zapytać Was drogie mamy jak nauczyłyście swoje pociechy jeść samodzielnie?
Chciałabym żeby mój synuś juz powoli się uczyl tej techniki.
Dziękuję za wszelkie porady!
Pozdrawiam! Buziak
Ewi86
entuzjastka(a) forum

Odp: jak nauczyć dziecko samodzielnie jeść?
« Odpowiedz #1 : Maj 08, 2011, 13:30:49 »

My właśnie staramy się nauczyć naszego synka tej umiejętności i jak na razie dajemy jemu łyżeczkę, ale sami mamy drugą. On troszkę zje sam, troszkę pogrzebie w miseczce, a my go karmimy tak jak kiedyś. W ten sposób on się uczy, ale też się najada. Chwalimy każde włożenie łyżeczki do buzi. Coraz częściej trafia do buzi z łyżeczką z jedzeniem. Dodatkowy plus jest taki, że zjada więcej. Uśmiech
Dzieci: Emil (26 miesięcy);
*aneta*
uzależniona(y)

« Odpowiedz #2 : Maj 12, 2011, 22:18:39 »

Ja dawalam synkowi od samego poczatku wszystko jesc rekoma, tzn na blacie od wysokiego krzeselka rozkladalam mu troche tego co mial w miseczce i albo ogladal tylko albo wpychal do buzi, balaganu przy tym bylo co niemiara ale potem widoczne byly efekty, sam chcial wszystko jesc ,i szybko opanowal lyzeczke i widelec.

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (16 miesięcy);
justyna_81
Gość
« Odpowiedz #3 : Sierpień 27, 2011, 16:45:16 »

moja córa ma 12 miesięcy, od 7 miesiąca jada sama (oczywiście nie sztućcami), ale chleb, kawałki warzyw, mięs, owoców nie są dla niej żadnym problemem, bierze w ręce i fruuu. Do sztućcy przymierzamy się od jakiegoś miesiąca, póki co bawi się łyżką, co druga trafia jakimś cudem do buzi, częściej jednak za głowę lub na brzuszek:)kupiłam sztućce z ikei, poręczne i kolorowe, widelce nie ostre, najważniejsze że małej się podobają
emiliap
rozmowna(y)

« Odpowiedz #4 : Listopad 22, 2011, 23:01:58 »

Polecam wspólne posiłki. Po przez obserwację dziecko samo się uczy.
Dzieci: Filipek (3 lata);
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.