asencja
nowa(y)
|
 |
« : Czerwiec 09, 2011, 13:01:24 » |
|
Witam mam pytanie odnośnie głużenia. moje dziecko skończyło 3 m-ce i niestety poza placzem nie wydaje innych dźwieków. Synek ma powazną wade serca - HLHS. Poród odbył sie naturalnie, waga 3450, 40 tyd. O wadzie dowiedzilismy się w 2-giej dobie zycia, kiedy został przewieziony do kliniki na diagnoze. niestety było na tyle póżno, ze dojechał w stanie wstrząsu kardiogennego. był podłaczony do respiratora 2dni, ale szybko doszedł do siebie i w 13 dobie mial pierwszą operację na otwartym sercu w hipotermii i z zastosowaniem krązenia pozaustrojowego.czekają go jeszcze 2 operacje poza dwom pierwszymi dniami na porodówce nie był przystawiany do piersi. po operacji przez miesiąc byl karmiony wyłącznie sondą. od tego czasu zmagamy się z karmieniem. je mleko NAN 1+ Fantomalt, ale mało - ok. 60 ml co 2-3 godz. czasem nawet nie ruszy buzią, tylko polyka to co mu nakapie.karmienie czasem trwa godzine. widac ze czesto jest to dla niego wysiłek(poci się). jest maly postep bo zdarza się że aktywnie wypije swoją porcje w 15 min. generalnie ma małe łaknienie, praktycznie sie nie upomina o jedzenie. co do rozwoju ruchowego - trzyma dośc dobrze główke i wytrzymuje bez protestów na brzuszku pare minut. usmiecha się w odpowiedzi an uśmiech oraz sam zaczepia uśmiechem. rusza nózkami i rączkami energicznie. wkłada raczki do buzi, ogląda je, powoli łapie zabawki, bawi sie naszym rekami, chwyta butelkę.zapiera się nózkami jakby chciał zrobic mostek albo przeworcic na boczek. badanie słuchu - ok, poza tym widać że słyszy - potrafi sie przestrawszyc dzwieku, obraca się gdy mówie, utrzymuje kontakt wzrokowy. to moje drugie dziecko i jego ogólny rozwój oceniam dobrze, pediatra równiez ale niestety ten brak głużenia strasznie mnie martwi. przeszedł b.wiele. czy możliwe ze podczas operacji, stosowania intubacji, respiratora mogło zostać coś uszkodzone? dziekuje za odpowiedź
|