Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: jak poradzić sobie z rozstaniem się z dzieckiem czyli powrót do pracy:-(  (Przeczytany 2285 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
AdziaL
osesek
*

jak poradzić sobie z rozstaniem się z dzieckiem czyli powrót do pracy:-(
« : Lipiec 25, 2011, 10:43:49 »

Drogie mamusie,
serce mi pęka na samą myśl, iż od września musze już wrócić do pracy( w szkole).
najgorsze w tym wszystkim jest to, że muszę zostawić mojego 8-miesięcznego synka z moją teściową, z którą nie nadajemy na tych samych falach. Moja mama niestety jeszcze pracuje, więc nie mam innego wyjścia. Najgorsze jest to, że mój synek płacze przy mojej teściowej, faktem jest, że rzadko ją widzi, więc postanowiłam od sierpnia przyzwyczajać go do drugiej babci, ale we mnie jest jakaś taka paraliżująca niechęć,że nie wiem czy dam radę. Jak przeżyć taką sytuację?Co???Co zrobić aby dla synka nie było to dużym stresem? Smutny
Dzieci: Julia (6 lat); Miłosz (18 miesięcy);
poziomka
sympatyczka(k) forum
**

Odp: jak poradzić sobie z rozstaniem się z dzieckiem czyli powrót do pracy:-(
« Odpowiedz #1 : Lipiec 25, 2011, 10:49:59 »

Odpowiedz sobie na pytanie czy to Twoja teściowa powoduje ten stres, o którym piszesz, czy sam fakt powrotu do pracy.

Może lepiej byłoby rozejrzec się za nianią, z którą Twój synek miałby lepszy kontakt.

Co?
"Kiedy nie miałam już nic do stracenia, dostałam wszystko..."
Dzieci: Rafał (20 miesięcy);
emi123
Gość
« Odpowiedz #2 : Lipiec 25, 2011, 20:30:05 »

;)witaj, ja również wracam do pracy od wrzesnia i zostawiam Emi 8 miesięcy z babcią ( moją mamą),ale i tak mi smutno z jednej strony chce wrócic do pracy , a z drugiej szkoda mi córci, także głowa do góry teściowa krzywdy nie zrobi , a czasem trzeba zacisnąć zęby i będzie oki!! wolałabym zostawić niunię z teściową niż z nianią - w życiu!!!!
Earthworm
Gość
« Odpowiedz #3 : Lipiec 25, 2011, 22:09:02 »

Ja wracam do pracy od czwartku, ale już od miesiąca się trzęsę, mój synek ma 6 miesięcy, ale na szczęście zostanie z tatusiem. Ciężko jest mi się z nim rozstawać nawet na chwilę, więc nie wiem jak sobie poradzę przez te parę godzin. Jakoś to będzie dziewczyny, damy radę, byle dzieci były zadowolone.
karol
Gość
« Odpowiedz #4 : Lipiec 27, 2011, 18:21:18 »

Ja zostawiam mojego synka który będzie miał 4,5 mies.od 2.09 z niania.To jest dopiero żal!Też bym chciała być z małym do 8 mies.ale nie mam innego wyboru.Polska to nie Niemcy tam z dzieckiem siedzi sie do 1 roku i ma się płacone albo i do 3 lat ale wiekszosci się matkom nie opłaca i wracają po roku do pracy.
moniczka1979
osesek
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 14, 2011, 20:29:16 »

Ja do konca wrzesnia jestem na macierzynskim,potem urlop wypoczynkowy i na poczatku listopada powinien zaczac sie urlop wychowawczy,ale w naszym cudownym kraju nie kazdej matce jest dane go wykorzystac...Smutny
dlaczego wychowawczy nie jest platny....kuzwa!!!! to jest chore!!!! Smutny kazda matka powinna miec prawo do spedzenia z dzieckiem tych pierwszych lat....
tak wiec jesli przyznaja mi zapomoge z opieki (podobno daja 500zl) to zostane z synkiem prawdopodobnie,ale jesli nie dadza to do roboty w listopadzie,a maly z tesciami....bedzie mial troche ponad 6 m-cy Smutny
eh...inaczej to wszystko powinno wygladac....
Dzieci: Piotruś (12 miesięcy);
Ewi86
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #6 : Sierpień 21, 2011, 11:53:28 »

moniczka1979 zasiłek wychowawczy to równe 400 złotych, ale do tego przysługuje ci zasiłek rodzinny w wysokości 69 złotych na każde dziecko, także wychodzi niecałe 500 złotych. Jeśli chodzi o to czy go dostaniesz to możesz sama sobie przeliczyć. Warunkiem jest to że będziesz na urlopie wychowawczym, a wasz miesięczny dochód na rękę na osobę nie przekroczy chyba 520 złotych. Możesz to dokładnie sprawdzić w necie. Możesz go brać maksymalnie 2 lata, czyli jeśli chcesz zostać w domku do trzech lat to pół roku będzie i tak bez kasy. Mam nadzieję, że Ci się uda go dostać. Jest to niewiele, ale czasami ratuje mocno nadszarpnięty portfel.  Uśmiech
Dzieci: Emil (26 miesięcy);
nataliaska
Gość
« Odpowiedz #7 : Sierpień 21, 2011, 23:14:13 »

A po powrocie do pracy zamierzacie kontynuować karmienie piersią? Jeśli tak - będziecie odciągać mleko w pracy? Ja taki mam właśnie plan. Kupiłam laktator elektryczny, żeby odciągać mleko w pracy, które na drugi dzień babcia poda butelką córeczce lub zrobi na nim kaszkę. Ale mam obawy, czy będę miała czas to robić w pracy, poza tym laktator strasznie hałasuje i będę się krępować, że na korytarzu ludzie będą słyszeć, że się "doję" w ubikacji... Już słyszę te komentarze "życzliwych". A do tego to kurcze boli, jak tak ciągnie brodawkę!
nasz-koliberek
osesek
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 01, 2012, 11:56:29 »

może przyczyną tego stresu Twojego synka jest właśnie to , że rzadko widzi się ze swioją babcią? Musisz przyzwyczajać małego, a wtedy wszystko będzie ok:)
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.