Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: krostki wokół buzi i innych miejscach  (Przeczytany 2517 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
połoninka
osesek
*

krostki wokół buzi i innych miejscach
« : Lipiec 28, 2011, 09:58:09 »

Witam. Moja córcia dostała jakiś czas temu krostek wokół buzi. Myślałam, że to od smoczka. Później pojawiły się na szyjce i fałdkach wokół szyi. Te na buzi są czerwone i okolica wokół nich tez jest czerwona. Córci wychodzą teraz ząbki-może dlatego? Te na szyjce są po prostu czerwone, drobne i swędzące jak dziecko się trochę zgrzeje. Ma tez na żabce, ale tylko w jednym miejscu- też czerwone-jest to powierzchnia ok 1cm kw i cały ten obszar jest uwypuklony i jakby napuchnięty- wyglądem trochę przypomina to opryszczkę. To też ją swędzi. Byłam u lekarza z żabką- dała Pimafucort, kazała smarować przez 3 dni, owszem zeszło, ale po2 dniach wróciło. Poszłam więc do dermatologa. Lekarka stwierdziła na buzi drożdżaki-choć nie ma tam żadnych białych śladów, na żabie też. Na szyjce trądzik, a jestem przekonana, że te krostki pojawiły się po przegrzaniu i zaogniają się jak małej jest gorąco. Może któraś z was miała podobne przejścia z maluszkiem?
Dzieci: Wiktoria (23 miesiące);
Ewi86
entuzjastka(a) forum

Odp: krostki wokół buzi i innych miejscach
« Odpowiedz #1 : Lipiec 28, 2011, 12:11:08 »

Jak mój synek miał parę miesięcy to założyłam mu za ciepłą czapkę i na główce pojawiły się takie drobne czerwone krosteczki. Na około tych krosteczek skóra była troszeczkę czerwona. Najpierw próbowaliśmy kremami w domu. Pomagały wszelkie kremy z tlenkiem cynku, ale najlepsze były kąpiele w krochmalu i częste przecieranie buzi ciepłą wodą, czasem z dodatkiem krochmalu. Po takiej kuracji przeszło po 2 dniach. Potem zmieniłam czapkę na chłodniejszą i problem nie wrócił. U nas to był potówki. Może u Twojej niuni to też potóweczki??
Dzieci: Emil (26 miesięcy);
ankazgdyni1
Gość
« Odpowiedz #2 : Lipiec 28, 2011, 23:32:20 »

Moja cora urodzila się z kandydozą - grzybicą skkóry, zaraziła się odemnie w kanale rodnym, ponieważ ja mam dużą tendencje do grzybicy skóry. Miała krostki na calym ciele i byla cala czerwona. Jak to wyleczyli to pojawily sie potówki- choleena sprawa. A później taka wysypka jak Ty opisałaś, tylko że pediatra powiedziała że to grzybica, i zapisała nystatyne i clotrimazolum ( kosztuje ok 4 zl) , ale sama ta masc juz pomogla Uśmiech wiec jeśli u Twojego dziecka znowu się to cholerstwo pojawiło to radzę posmarować ja clotrimazolum - tanie i bez recepty Uśmiech nie zaszkodzi Maluszkowi a może pomoże Mrugnięcie
połoninka
osesek
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 29, 2011, 08:51:27 »

Ewi mnie tez się wydaje, że przynajmniej to co ma na szyjce i pod bródką to potóweczka, zwłaszcza że bardziej zaczynało to córci dokuczać jak tylko się lekko zgrzała. Pani doktor stwierdziła jednak, że to trądzik niemowlęcy. Na nadgarstku też na jakieś krostki, ale jestem przekonana, że to dlatego, że córcia ciągle wyciera sobie tą rączką buzię- np w czasie jedzenia zupki. Wg pani doktor to początki skazy. Na żabce zmianę smaruję clotrimazolem, ale nic się nie dzieje. Może powinnam zmienić Panią doktor  Z politowaniem. Kąpałam niunię w krochmalu, jakby troszkę lepiej na szyjce, ale pozostałe miejsca bez zmian. Mam odebrać jakąś maść robioną w aptece może to coś pomoże.
Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #4 : Lipiec 29, 2011, 09:00:54 »

Nie sądzę żeby to była skaza. Co do trądziku- w 13 miesiącu?Co?? Dziwne.......
Dla swojego spokoju radziłabym wizytę u dermatologa lub alergologa dziecięcego.
Na potówki dla złagodzenia objawów polecam kąpiel z natłuszczaczami.
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
karo
Gość
« Odpowiedz #5 : Lipiec 30, 2011, 00:45:13 »

Moj synek tez ma takie krostki.najczesciej pojawiaja sie wokol buzi.stosowalam wiele metod ale najlepiej pomogla masc SUDOCREM-dostepna w aptece bez recepty,smaruje nia nawet pupe i do tej pory synek mi sie nie odparzyl.Radze sprobowac Mrugnięcie
Ewi86
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #6 : Lipiec 30, 2011, 10:00:52 »

Też mnie dziwi trądzik niemowlęcy w takim wieku. My w miejscach, gdzie potóweczki się pojawiały ponownie, w zgięciach, jak było ciepło to w ciągu dnia sypaliśmy pudrem dla dzieci. Robiliśmy tak jak tylko widzieliśmy zaczerwienienie. Po takim sypaniu na drugi dzień nie było zaczerwienienia ani nie pojawiały się krostki. Możesz spróbować podsypać te fałdki pudrem, a nóż widelec pomoże. Jeśli chodzi o zmianę na żabce to nie mam pomysłu, ale moim zdaniem to nie to samo co na buzi i szyjce. Z tego co piszesz to te zmiany różnią się od siebie wyglądem.
Dzieci: Emil (26 miesięcy);
ania303
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 30, 2011, 16:21:31 »

Zmagałam się z trądzikiem niemowlęcym, ale jak mały miał miesiąc, z tego co powiedział mi dermatolog, to spowodowany jest tym, że dziecko ma jeszcze hormony mamy, a wytwarza już swoje i one się "kłócą"Uśmiech, charakteryzował się tym, że krostki bledną gdy mały spał albo był na powietrzu. w tym wieku więc chyba jest to niemożliwe. Dodam jeszcze że  trądzik występował na buzi i  nic się z tym nie robi, jedynie przemywa przegotowana wodą i cierpliwie czeka aż zniknie. Na potówki również polecam Sudocrem,  u mnie nic innego nie pomagało:), trzeba tylko uważać bo lubi wysuszać skórę. Żeby zapobiec potówką, tak jak Ewi stosowałam puder.
Dzieci: wojtuś (22 miesiące);
połoninka
osesek
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 01, 2011, 16:10:42 »

Dziewczyny zgadzam się jeśli chodzi o SUDOCREM w innych miejscach, ale to jest buzia i Wiki większość tego kremu po prostu zlizuje. O ile BEPHANTEN dziecku nie szkodzi to nie wiem jak sudocrem. Przemywałam rumiankiem lub czystą, przegotowaną wodą, ale dostałam w końcu maść robioną i na razie spokój. Zeszło wszędzie. Oby na zawsze!!!
moniczka1979
osesek
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 14, 2011, 21:20:04 »

Moj synek tez ma krosteczki w okolicach ust.lekarka powiedziala zeby sie tym nie martwic i nic z tym nie robic,tylko przemywac przegotowana woda twarz...
juz jestich mniej....
Dzieci: Piotruś (12 miesięcy);
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.