Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: 3-miesięczne niemowlę nie głuży i nie grucha  (Przeczytany 1221 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ewelina986
nowa(y)

3-miesięczne niemowlę nie głuży i nie grucha
« : PaĹşdziernik 12, 2011, 13:34:03 »

Witam, wiem, że ten temat był już poruszany, ale naprawdę bardzo się martwię i postanowiłam napisać. Moja córeczka urodziła się w 40 tyg, tylko z niską wagą 2620g. Od samego początku jest bardzo silna, długo trzyma główkę, jest też bardzo ruchliwa. Problem tylko w tym, że mała nie głuży, ani nie śmieje się głośno. Owszem mruczy coś, gdy jest zdenerwowana (eee), ale głużeniem tego nazwać nie można. Dodam jeszcze, że uśmiechać zaczęła się koło 7-8 tygodnia. Bardzo proszę o odpowiedź, pozdrawiam
logopeda
Ekspert na forum

Odp: 3-miesięczne niemowlę nie głuży i nie grucha
« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 26, 2011, 20:16:44 »

Dzieci zaczynają głużyć w 2-3 miesiącu życia, więc być może Pani córeczka lada moment zacznie również głużyć.  Jest mi bardzo trudno poradzić coś więcej nie widząc dzieciątka, jeśli faktycznie ruchowo wszystko jest w porządku, jeśli nie było żadnych problemów w czasie ciąży i porodu, to dosłownie chwilkę możemy poczekać.

Proszę do córeczki dużo mówić i śpiewać, może warto puszczać jej muzykę Bobasa, w tle tej muzyczki słychać dźwięki wydawane przez malutkie dzieci i to zachęca małych słuchaczy do mówienia i stymuluję mowę. Proszę posłuchać fragmentów nagrań na stronie producenta, być może się Państwu spodobają.
Logopeda specjalista wczesnej interwencji
terapeuta integracji sensorycznej
instruktor masażu Shantala
terapeuta ręki
autor książki "Barwy świata"
Marta Baj Lieder
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.