Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Opiekunka - w jakim wieku mozna zostawić z nią dzieciaczka  (Przeczytany 1957 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
PatiK
osesek
*

Opiekunka - w jakim wieku mozna zostawić z nią dzieciaczka
« : PaĹşdziernik 17, 2011, 15:47:09 »

Jaki wiek dziecka jest odpowiedni, żeby mama mogła wrócić do pracy, a dziecko mogło zostać z opiekunką? Myślicie, że to dobry pomysł, żeby zostawić dziecko z obcą kobietą? Ja mam pewne obawy...
mama_to_be
osesek
*

Odp: Opiekunka - w jakim wieku mozna zostawić z nią dzieciaczka
« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 20, 2011, 13:32:46 »

Też się nad tym zastanawiam, choć rodzę dopiero w kwietniu Uśmiech Chciałabym wrócić do pracy, gdy dziecko skończy rok. To chyba dobry moment. Chociaż wszystko zalezy od dziecka. Jeśli będzie potrafiło zostawać z innymi osobami niż mama, toto są szanse że się uda. Chyba warto wcześniej przyzwyczajać maluszka, że mama czasem znika Uśmiech
Też myslę o opiekunce, ale to będzie na pewno ktoś z polecenia, sprawdzony już przez inne mamy. I najlepiej jakaś pani 50+, która mogłaby wejśc w rolę babci. 
mama_to_be
osesek
*

« Odpowiedz #2 : PaĹşdziernik 20, 2011, 13:38:59 »

heh temat mnie wciągnął Uśmiech Zgooglowałam sobie idealną nianię i znalazłam to http://www.(... SPAM)/Artykuly/Ciaza-i-Dziecko/Starania-o-dziecko/Niania-idealna Może taka agencja to dobry pomysł?Co?
PatiK
osesek
*

« Odpowiedz #3 : PaĹşdziernik 21, 2011, 09:40:37 »

Sprawdzona pani to podstawa, zgroza co się czasem o opiekunkach ogląda w tv...
Mi też chodzi o to, czy to nie robi dziecku mówiąc brzydko "wody z mózgu". Sprowadzę mu fajną "babcie", a potem babcia nagle zniknie bo zmieni pracę.
monikaderc
nowa(y)

« Odpowiedz #4 : Listopad 02, 2011, 10:38:35 »

Ale są też cudowne opiekunki, które bardzo kochają swoich podopiecznych. Przepraszam za OT, ale nie wiem czy czytałyście "Służące" tam są właśnie moim zdaniem przedstawione takie idealne relacje opiekunki z dzieckiem.
bo życie jest po to by cieszyć się na całego Uśmiech
PatiK
osesek
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 02, 2011, 10:43:11 »

Akurat czytałam i myślę, ze te książkowe relacje są właśnie dalekie od idealnych. Te dzieci są tam bardziej przywiązane do opiekunek, niż do matek. Przecież to patologia, kiedy dziecko uważa, że to opiekunka jest jego mamą. Bo nie jest i jak odejdzie dziecko ma złamane serce.
twarde.ciacho
osesek
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 02, 2011, 11:47:22 »

Ja tez czytałam Uśmiech Ale też to nie do końca były normalne relacje w rodzinie... Super jak opiekunka jest zwiazana z dzieckiem i uczy je pięknych rzeczy. A, ze musi kiedys odejść... Ja myślę, że każdy kiedyś odchodzi, prawda? Lepiej dziecko przyzwyczaić do tej mysli, że wszystko może sie skończyć, bo potem sa wieksze dramaty... Ale oczywiscie stopniowo, nic nagle...

P.S. Wiecie, ze jest film "Służące". Sorry za OT, ale skoro juz gadamy o ksiazce, to pomyslalam, że te które nie czytały, chetnie obejrzą Mrugnięcie
słodziakowie
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 02, 2011, 11:49:13 »

Widziałam ten film i na pewno to nie są relacje idealne. Mogłyby takie być, gdyba matka brała w nich żywy udział, a tu matka była całkowicie wycofana, a wręcz niezainteresowana.

Co do wieku dziecka... To trudna sprawa. Moja małą też miała opiekunkę, ale tylko na 2-3 dni w tygodniu, po 3-5 godzin a do tego ona miała swoją córeczkę ciut starszą i nie traktowała jej jak zastępstwo mamy, tylko jak ciocię. (Opiekowała się córcią u siebie w domu).

A film bardzo wzruszający, mądry, często też zabawny  i szczerze go polecam Uśmiech
monikaderc
nowa(y)

« Odpowiedz #8 : Listopad 08, 2011, 12:37:02 »

Ja też już widziałam film Uśmiech Na ekranie to jednak robi większe wrażenie. Jak można tak traktować własne dziecko. Szczęście, że była niania. Ale nie wyobrażam sobie, żeby obca kobieta miała za mnie kochać moje dziecko. Przecież to straszne jest. Szczerze mówiąc jak to oglądałam, to łzy same cisnęły się do oczu!
bo życie jest po to by cieszyć się na całego Uśmiech
słodziakowie
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #9 : Listopad 08, 2011, 12:52:14 »

mi leciały ciurkiem...
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.