Nag��wek Nag��wek SklepPortal
Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: jak oduczyć malucha ssania smoczka?  (Przeczytany 5385 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
marti
rozmowna(y)

jak oduczyć malucha ssania smoczka?
« : PaĹşdziernik 07, 2009, 21:23:58 »

Witam wszystkich forumowiczów:)
Mój synek wczoraj skończył roczek i myślę, że to najwyższy czas na pożegnanie ze smoczkiem.Wiem, że zle to wpływa na zgryz dziecka bo ma już przecież ząbki no i sprzyja próchnicy.Tak, wiem to wszystko,ale widzę, że to rozstanie ze smokiem nie jest jeszcze możliwe.Próbowałam usypiać małego bez smoczka co skończyło się histerycznym płaczem przez około 20 minut.Niewytrzymałam i dałam mu smoka ZawstydzonyNiewiem czy dobrze zrobiłam.Może powinnam to jakoś przetrzymać i wkońcu by zasnął?Ale On poprostu już normalnie aż kaszlał!Szału dostał.Więc chyba za wcześnie na odstawienie smoczka?Pomóżcie:)
Dzieci: Stasio (3 lata);
*aneta*
uzależniona(y)

Odp: jak oduczyć malucha ssania smoczka?
« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 08, 2009, 09:41:37 »

Dziecko kończy roczek i zaczynamy wymagać od niego wielu rzeczy...
Tylko czy to oby nie za dużo jak na takiego maluszka?
Wiesz Marti mój mały wciąż dostaje smoka do spania (...a nawet dwa...), i ciągle pije mleko z butelki bo z kubka mu nie wejdzie i dam mu jeszcze trochę czasu bo uważam że trochę przesadzamy z tym expresowym odstawianiem, ja pamiętam jak przed pójściem do przedszkola doiłam jeszcze butlę z kaszą manną, a zęby mam proste i zdrowe... No może moja mama trochę przesadziła Z politowaniem
Ja mam trochę podobny problem bo Alex śpi z nami w łóżku i czas najwyższy żeby już spał sam, nawet udaje mi się go uspać w łóżeczku w jego pokoju ale po kilku godzinach budzi się z płaczem i muszę go przenieść do siebie.
Metoda "zostaw niech się wypłacze" u nas nie działa bo jak słyszę go w takim stanie to poprostu nie mogę...

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (13 miesięcy);
marti
rozmowna(y)

« Odpowiedz #2 : PaĹşdziernik 09, 2009, 20:39:25 »

Nie stosowałam medtody zeby sie wypłakał,bo miałam go ciągle w ramionach i już miał zamknięte oczy.Tylko smoka mu nie chcialam dać[no wkońcu dałam bo serce mi pękało:).Utwierdziłam  się w przekonaniu, że to za wczesnie na pożegnanie ze smokiem jak dla mojego skarbusia.Trudno, ale używamy go tylko do usypiania.To już uważam za sukces:)Ponieważ zawsze nie podobał mi się widok dziecka, które ały ma smoka w buzi cały czas.Czy to w wózku, czy w piaskownicy, czy spacerując już na nóżkach...eh, zdaje mi się, że rodzice poprostu "zatykają"dzieci przy najminiejszym tylko jęknięciu.Siedzą cicho to jest ok.Straszne.
Jeśli chodzi o butlę,to oczywiście mój synek pije z butelki mleko.Problemem było, że w nocy też pił i to dużo.od kilku dni zamieniłam to wkońcu na herbatke.Próbowałąm już miesiąc temu ale nie udałao sie.Teraz nawet pije tą herbatkę.Ale nocy nie przesypiamy nadal.Budzi się około 5 razy w nocy:(Ciekawi mnie jak u Was to wygląda?
*aneta*
uzależniona(y)

« Odpowiedz #3 : PaĹşdziernik 12, 2009, 21:29:07 »

u nas to tez sie ciagla strasznie, maly dluuuugo pil mleko w nocy, gdzies okolo roczku zaczelam mu dawac wode zamiast mleka, czasami wypil troche i spal ale czasami byl chyba naprawde glodny bo nie obeszlo sie bez mleka, ale po jakims czasie udaloo sie mleczko wykluczyc, do dzis kolo lozka obowiazkowo woda ale nie zawsze ja pije.
No gorzej u unas z tym spaniem bo jak sie tak cofne wstecz o te cale 16 miesiecy to na palcach jednej reki moge policzyc ile razy przespalismy noc, on sie zawsze wierci, kreci albo budzi z placzem, jak juz wczesniej pisalam ciezko nam przestawic go do lozeczka, tlumacze sobie ze to przez te zabki ale nie wiem co bedzie gdy wszystkie sie juz powyzynaja a on dalej bedzie sie budzic Co?
Co do smoczka to tez nie lubie dzieci z "zamknietymi buziami", do teraz tez dostawal smoczek do spania i w ekstremalnych sytuacjach ale ostatnio domaga sie go coraz czesciej i zauwazylam ze zuje go bokami dziasel, podejrzewam ze jest to poprostu lepsze od gryzakow

Justa
Gość
« Odpowiedz #4 : Listopad 27, 2009, 23:40:49 »

Jeżeli chodzi o smoczek ostawiłam córeczce jak miała 1,8mcy. Czytałam w wielu gazetach oraz slyszałam od innych mam żeby odciąć końcówkę. Sposób super też się obawiałam jak to będzie bez smoczka chodziło tylko o zasypianie ponieważ w ciągu dnia dziecko funkcjonowało bez smoczka. Odcięłam końcówkę, pokazałam dziecku że smoczek się popsuł i ku mojemu zdziwieniu córeczka wzięła poszła wyrzuciła do kosza. Czegoś takiego się nie spodziewałam. Oczywiście dwa nowe czekały w razie co ale miałam nadzieję że wytrwam. Po takim obrocie sprawy nie było już odwrotu skoro dziecko samo wyrzuciło. Pierwsza noc nie była najgorsza, trzeba było trochę pobyć z dzieckiem w pokoju, głaskać (wcześniej zawsze zasypiała sama ale ze smoczkiem) a w kolejnych dniach było coraz lepiej. Od czau odkąd nie ma smoczka zaczęła lepiej spać w nocy przestała sie budzić, a wcześniej pobudki byly codziennie 2-3razy w ciągu nocy. Także drogie mamy nie poddawajcie się u nas odkąd smok wylądował w koszu nie złamałam się i nie dałam drugiego choć nieraz miałam chęć ale jakos przetrwałyśmy i po smoczku zostało wspomnienie.
Martuśka
osesek
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 29, 2009, 12:34:12 »

Też słyszałam że odcinanie gumki w smoczku skutkuje , jest jeszcze jeden dość drastyczny sposób. Ponoć niekiedy ludzie smarują smoczek cytryną,ale nie wiem  czy jest to dobry pomysł. Mój synek pożegnał się ze smoczusiem już w 4 miesiącu życia, pewnego dnia po prostu sam wypluł i już później nie chciał, a my go nie zachęcaliśmy i tak oto zapomnieliśmy o smoczusiu Mrugnięcie.
Dzieci: Marcel (3 lata);
*aneta*
uzależniona(y)

« Odpowiedz #6 : Styczeń 19, 2010, 23:44:10 »

No, to my jestesmy teraz na etapie "odstawiania"!
Powiem wam ze z zasypianiem jest tragicznie bo maly mi jeczy przez 15 minut okropnie ale wlaczam radio na bardzo glosno i jeszcze przyspiewuje i chyba nie ma wyjscia i zasypia jakos. Dzis druga noc. Wczoraj budzil sie kilka razy ale wystarczylo go przytulic albo pocalowac i spal dalej. Podczas popoludniowej drzemki nawet sie nie przebudzil. Ciekawe ile potrzeba mu bedzie zanim zapomni o smokusiu? Szkoda mi go troche bo cierpi chyba tak jak ja kiedys gdy postanowilam rzucic palenie Z politowaniem ale zaczynal naduzywac go i domagac sie smoczka w ciagu dnia a gdy dostawal go do zasypiania zaczynal sie nim bawic.

marti
rozmowna(y)

« Odpowiedz #7 : Lipiec 31, 2010, 19:38:36 »

Długo to trwało ale wkońcu się udało:)Dzisiaj pierwszy raz mój syn zasnął bez smoczka!!! Byłam bardzo zestresowana.Bo wcześniejsze próby zakończyły się niepowodzeniem.Dlatego też odwlekałam kolejną próbę odstawienia tego o smoka.Dziś zgubił się poprostu!Przeszukałam cały dom i nic, więc stwierdziłam, że jak tak no to idealna okazja zeby zakończyć cyckanie smoka.Połżył się i pyta oczywiście"gdzie jest smok mama?"ze łzami w oczach.Powiedzialam, że ptaszek porwał smoka z kieszonki w wózku jak dziś jechaliśmy  i poleciał wysoko i go nie złapałam.A on ucichł i zasnął.Szok i radość poczułam:)
ala
Gość
« Odpowiedz #8 : Sierpień 01, 2010, 09:49:52 »

Moja ma dwa lata i dalej w nocy ze smoczkiem a i w dzien tylko ze w domu,ja probowalam wczesniej ja oduczyc,ale czekam az jej zabki piatki wyjda poniewaz mojej corci smoczek zastapil wszystko poprostu jest niezastapionym lekiem na wyzynanie sie zebow,od pierwszej jedynki jak bym jej nie zagladala do buzi to bym nie wiedziala ze ma zabki zero placzu zero z tego powodu nieprzespanych nocy!tylko smoczusiem masowala dziaselka:)Owszem mowie jej,ze to be,fe i takie tam raz jak bylam w lazience uslyszalam od niej dwa razy be a jak byla pora spania pytanie gdzie smoczek obszukalam cale mieszkanie,chociaz zawsze mialam w zapasie dodatkowy jak by sie zgubil i co znajac juz swoje dziecko jak tak mowila be wrzucala do kosza dwa smoczki nawet to nie podzialalo zeby ja oduczyc.Moze ktorys z waszych sposobow zastosuje dziewczyny Uśmiech 
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.