Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: 5 miesieczne dziecko nie głuży  (Przeczytany 1218 razy)
gosia677
nowa(y)

5 miesieczne dziecko nie głuży
« : Listopad 01, 2011, 10:50:06 »

witam Pani doktor,moja 5 miesieczna coreczka nie gluzy nie wydaje zadnych innych dzwiekow typu grr guu tylko placze i marudzi nic poza tym:(ciaza i porod przebiegly bezproblemowo,porod silami natury,waga urodzeniowa 3430,coreczka oprucz tego jest wesolym dzieckiem,usmiecha sie do nas(teraz zaczyna dopiero smiac sie w glos ale trzeba bardzo dlugo ja rozsmieszac czy laskotac by zaczela chichotac)na brzuszku pieknie podnosi glowe kreci sie wokol wlasnej osi nie przewraca sie jeszcze na brzuszek ani odwrotnie,bardzo pieknie zlapana za raczki podnosi sie do siedzenia interesuje sie zabawkami przeklada z raczki do raczki
kiedy miala ok 2,5 miesiaca zaczela wydawac z siebie dzwieki typu geee guu ale bardzo zadko ok 3,5 miesiaca przestala calkowicie i nie zaczela do tej pory,dziecko nie wystaraszylo sie niczego ani nic z tych rzeczy,slyszec raczej slyszy dobrze bo gdy zagrzechotam jej za glowka lub z boku to odwraca glowke,po porodzie miala robione badanie sluchu wynik byl pozytywny
martwi mnie bardzo dlaczego nie gluzy co moze byc tego przyczyna
bede bardzo wdzieczna za odpowiedz i jakiekolwiek rady

mama zosi
logopeda
Ekspert na forum

Odp: 5 miesieczne dziecko nie głuży
« Odpowiedz #1 : Listopad 02, 2011, 20:34:51 »

Witam serdecznie,
Czy dobrze rozumiem, że córeczka głużyła i przestała, a teraz nie głuży ani tym bardziej nie gaworzy? Zachęcam do powtórnego sprawdzenia słuchu, musimy od tego zacząć, ewentualnie proszę poszukać logopedy wczesnej interwencji, który dokona diagnozy logopedycznej. Proszę napisać skąd Pani jest, może uda mi się poszukać dla Pani specjalisty. Niestety nic więcej nie mogę poradzić.

Pozdrawiam serdecznie

Marta Baj Lieder
Logopeda specjalista wczesnej interwencji
terapeuta integracji sensorycznej
instruktor masażu Shantala
terapeuta ręki
autor książki "Barwy świata"
Marta Baj Lieder
gosia677
nowa(y)

« Odpowiedz #2 : Listopad 03, 2011, 08:31:51 »

wiec czy to znaczy ze dziecko moze nie slyszec??Smutny
jestem z podkarpacia z okolic Łańcuta ,szukalam na internecie i znalazlam najblizej centrum sluchu i mowy medincus w Rzeszowie czy ma Pani doktor na jego temat jakies opinie?
czy na takie badanie sluchu dlugo trzeba bedzie czekac ???a moze sa jakies cwiczenia logopedyczne dla takiech maluszkow? od urodzenia ciagle mowie do coreczki co w danym momencie robie starszy synek tez do niej ciagle mowi,czytalam jeszcze ze dzieci czesto przestaja gaworzyc jesli nabywaja jakies inne umiejetnosci ale czy mogloby to trwac tak dlugo bo od prawie 2 miesiecy?
dziekuje Pani ślicznie za odpowiedz
logopeda
Ekspert na forum

« Odpowiedz #3 : Listopad 03, 2011, 20:09:33 »

Dzieci niedosłyszące lub niesłyszące głużą, ale już nie gaworzą, dlatego jeśli głużenie nagle zanika, a w jego miejsce nie pojawia się gaworzenie zaleca się sprawdzić słuch.

Oczywiście wiek w którym jest Pani córeczka to okres wielu zmian i nabywania nowych umiejętności, czasami faktycznie jest tak, że jedne zatrzymują się, bo pojawiają się inne. aby jednak mieć pewność, że tak jest faktycznie należy dokonać diagnozy, logopeda wczesnej interwencji sprawdza odruchy z twarzy, sprawdza jak wygląda aparat artykulacyjny dziecka, ocenia napięcie mięśniowe itp. Niestety nie znam żadnego logopedy tej specjalizacji w Pani rejonie. Jeśli faktycznie sytuacja będzie się nasilać zalecam konsultację np. w ośrodku wczesnej interwencji. Proszę pamiętać, że dziecko zaczyna głużyć około 2-3 miesiąca, a gaworzenie pojawia się w 6 miesiącu, zatem Pani córeczka powinna niedługo wejść w kolejny etap rozwoju mowy.

Oczywiście  wiele zależy od rodzica, zalecam nadal mówić do córeczki, poświęcać jej dużo czasu na zabawy, może warto kupić zabawki wydające dźwięki, ogromną popularnością cieszy się Muzyka Bobasa, w trakcie miłych dla ucha dźwięków, słychać w niej również odgłosy wydawane przez małe dzieci co działa stymulująco na mowę i zachęca do wydawania dźwięków.
Zachęcam do masowania córeczki zwłaszcza twarzy, rak i stóp.

Pozdrawiam
Marta Baj Lieder
Logopeda specjalista wczesnej interwencji
terapeuta integracji sensorycznej
instruktor masażu Shantala
terapeuta ręki
autor książki "Barwy świata"
Marta Baj Lieder
gosia677
nowa(y)

« Odpowiedz #4 : Listopad 04, 2011, 10:35:04 »

dziekuje slicznie za odpowiedz,pierwsze co zrobimy to sprawdzimy sluch malej,choc mam nadzieje ze wszystko jest w porzadku
jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam:)
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.