Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: alergia na mleko krowie  (Przeczytany 1328 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
m271
rozmowna(y)

alergia na mleko krowie
« : Listopad 01, 2011, 17:19:04 »

Do niedawna karmiłam synka tylko piersią niestety z powodu spadku laktacji, której nijak nie mogę przywrócić do normy zaczęłam podawać małemu mleko modyfikowane, zaznaczam, że tylko 2 porcje dziennie nadal karmiąc piersię.
Przez pierwsze kilka dni pił bez większych oporów, bez entuzjazmu ale pił, od jakiś 2 dni zachowuje się tak jakby picie tego mleko sprawiało mu ból, prawie się przed nim broni, nie ma wysypki ani innych ojawów skórnych, robi natomiast więcej kupek,,,i miał przez 2 dni mocno odparzony tyłek co nigdy wcześniej mu się nie zdarzyło nawet bez użuwania krmów do pupci. Moje pytanie,,,czy to może być alergia?mam w domu puszkę Bebilon pepti i zastanawiam się czy mu podać?pewnie powiecie, że mam pytać pediatry ale mój lekarz rodzinny nie widzi problemu i generalnie bagatelizuje to co do niego mówię. Może jakaś mama doświadczona w temacie alergi podpowie mi coś na temat objawów i ewentualnego postępowania?Pozdrawiam i czekam na odzew.
Dzieci: Ola (8 lat); Helenka (33 miesiące); Jan (11 miesięcy);
Ewi86
entuzjastka(a) forum

Odp: alergia na mleko krowie
« Odpowiedz #1 : Listopad 02, 2011, 12:43:28 »

Witaj, mój synek ma skazę białkową. Objawia się to u niego przede wszystkim wysypką na ciele. Wygląda ona jak suche zaczerwienione placki. Czasami jest to po prostu miejscowo sucha, bardzo szorstka skóra. Poza tym jak dostanie mleko krowie to robi się marudny. Z kupkami to robi ich więcej i są wtedy luźniejsze niż normalnie. Ja też karmię piersią i ja mogę jeść nabiał - nie reaguje alergicznie, ale jak on dostanie jakiś nabiał to za parę dni do 2óch tygodni ma wysypkę. U synka skaza pojawiła się w momencie podawania innych pokarmów, czyli po 6 miesiącu - zaczęłam podawać mu raz dziennie kaszkę mleczno - ryżową i po około 2óch tygodniach pokazały się placki, a w między czasie zmieniły się kupki. Pupa też się robi czasami czerwona. Nie wiem czemu Twój synek może się tak zachowywać. Jeśli się pojawi wysypka to będziesz wtedy praktycznie pewna, że to skaza. Może niech się wypowiedzą mamy, które karmią sztucznie swoje dzieci. Może nie odpowiada mu smak tego mleka.
Dzieci: Emil (26 miesięcy);
m271
rozmowna(y)

« Odpowiedz #2 : Listopad 02, 2011, 16:19:13 »

Hej, dzięki za odpowiedz :)objawów skórnych nie ma, żadnej wysypki, lakierowanych i czerwonych  policzków, liszajów...nic  z tych rzeczy a o takich objawach słyszałam i czytałam.Podawałam bebilon 1 i Enfamil 1 premium ale wolał Bebilon, dziś tylko cycek bo mam więcej pokarmu, będe go obserwować, miałam problem aby go z butelki nauczyć pić, zaakceptował tylko butelkę Habermana firmy Medela a w zwiąku z tym,że naprawdę mam coraz mniej pokarmu i mały gorzej przybierał na wadze ostatnie 2 miesiące muszę mu podawać mleko modyfikowane, chociaż 2 karmienia dziennie, resztę dnia i nocy karmię piersią, jutro kończy 5 miesięcy więc może zacznę mu podawać coś z łyżki ale pierwsze próby były mało udane  UśmiechŻal mi tego karmienia, ciężko mi się pogodzić  z faktem, że nie mogę własnego dziecka wykarmić, mam wyrzuty sumienia Płacz
Ewi86
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #3 : Listopad 03, 2011, 08:43:34 »

Niepotrzebnie masz wyrzuty sumienia. Niektóre kobiety od urodzenia karmią dzieci wyłącznie butelką i te dzieci też rosną i zdobywają różne umiejętności. Może masz tylko takie wrażenie, że nie masz pokarmu. Ja też nie raz miałam wrażenie, że nie mam pokarmu, a tak naprawdę miałam go bardzo dużo (jak ścisnęłam brodawkę to pokarm sam wylatywał). A jeśli chodzi o to przybieranie na wadze to teraz już chyba mniej powinno dziecko przybierać. Mój synek do pół roku przybierał bardzo dobrze, a na roczek nie potroił wagi urodzeniowej - potroił ją dopiero na półtora roku, mimo, że je bardzo dużo innych produktów niż mój pokarm. A może to był tylko taki kryzys laktacyjny?? Teraz możesz już podawać jakieś pokarmy stałe. Może lepiej by było podać synkowi jakieś warzywko albo kaszę na wodzie zamiast tego mleka??
słodziakowie
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 03, 2011, 11:05:09 »

Pamiętaj też, że pokarm produkuje się po wpływem ssania, im rzadzei będeziesz przystawiać dziecko, tym mniej go będziesz miała.
m271
rozmowna(y)

« Odpowiedz #5 : Listopad 03, 2011, 11:17:34 »

To moje 3 dziecko,,,, jestem chyba tak uwarunkowna, że każde z nich cudem karmiłam do około 4 miesięcy, Jaśka karmię już 5 miesiąc co zważając na wszystkie problemy wokół karmienia jest  i tak dokonaniem, przystawiałam często, stymulowałam laktatorem elektrycznym medela, herbatki na laktacje, wizyta domowa międzynarodowej konsultantki laktacyjnej i nic...z karmieniem łyżeczką to na pewno dobry pomysł od jutra zaczynam trening, muszę go jednak nauczyć pić mleko modyfikowane w razie gdybym całkiem straciła pokarm.Poza tym syn jest niejadkiem, na jedno karmienie zjada około 130 ml, mojego mleka też mniej więcej tyle samo, więcej nie jestem w stanie mu wcisnąć. do ssania piersi też nigdy nie przejawiał entuzjazmu po skończeniu 2 miesięcy muszę mu czasem przypomnieć, że pora zjeść, waga urodzeniowa 4400 a teraz waży 7300,,,dziś kończy 5 miesięcy.Są dni lepsze i gorsze :)teraz ma w dodatku zapalenie oskrzeli i bierze antybiotyk :(przy trójce dzieci zawsze jest coś.Pozdrawiam
Ewi86
entuzjastka(a) forum

« Odpowiedz #6 : Listopad 04, 2011, 09:59:34 »

A może gorzej jadł bo zbliżała się choroba. Ja u mojego synka od razu wiem, że ma przyjść albo choroba albo będzie szedł ząb bo marnie je. Może dlatego nie chce butelki?? Może to tylko chwilowe? A tak w ogóle to możesz zamiast butelki podać mu mleko czy picie w takim kubeczku do nauki picia od 4 miesiąca życia. Mój synek w żaden sposób nie tolerował butelki i picie jak miał tak około 5 miesięcy zaczęłam mu podawać w takim właśnie kubeczku.
m271
rozmowna(y)

« Odpowiedz #7 : Listopad 04, 2011, 10:33:37 »

Może to też przez chorobę, dziś drugi dzień antybiotyku i jest znacznie lepiej :)Helenka moja córka od 6 miesiąca życia piła z kubka bo butelkę odrzuciła :)było kiedyś takie fajne mleczko modyfikowane Humana 1 plus z bananami ale już go nie produkują a szkoda bo wiele dzieciaczków je lubiło.Potem można było podać Humanę 2 plus z bananami a moja córeczka je uwielbiała a była wybredna :)Pozdrawiam serdecznie
patrice6
nowa(y)

« Odpowiedz #8 : Listopad 04, 2011, 15:40:22 »

Dobrze, że jest lepiej. Tez miałam problem z zastąpieniem naturalnego mleka, ale pogrzebałam trochę w sieci i  znalazłam artykuł, któy rozjaśnił mi sprawę http://www.swiadomirodzice.mojealergie.pl/dla_rodzicow/dla_rodzicow_-_art1.html Podsyłam, może że okaże się pomocny Uśmiech
m271
rozmowna(y)

« Odpowiedz #9 : Listopad 04, 2011, 15:52:44 »

Dzięki Uśmiech
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.