Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Czy zabrać czterolatka na pogrzeb  (Przeczytany 929 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
słodziakowie
sympatyczka(k) forum
**

Czy zabrać czterolatka na pogrzeb
« : Listopad 08, 2011, 13:08:15 »

Czy zabrać czterolatka na pogrzeb -mamy takowy w czwartek niestety no i nie wiem...
Co myślicie?
karlinka
super mama

Odp: Czy zabrać czterolatka na pogrzeb
« Odpowiedz #1 : Listopad 09, 2011, 08:44:13 »

To zależy od czterolatka, jeśli Wasza córeczka jest spokojna  i potrafi względne cicho wysiedzieć godzinę-dwie to możecie się zastanowić. Ja niedawno byłam na pogrzebie z trzylatkiem- biegał, skakał, oglądał koparkę, udawał samolot i cały czas gadał. Przeszkadzał nie tylko nam, ale i wszystkim tym którzy mieli pecha razem z nami na końcu stać. Teraz też byłam na pogrzebie i nie ryzykowałam, mały został u mojej koleżanki, a ja w spokoju mogłam pożegnać się z kuzynem. Ale między trzylatkiem a czterolatkiem jest ogromna różnica i może Wasze dziecko też inne. Na jednym z pogrzebów widziałam też pięciolatka i zachowywał się jak wszyscy inni żałobnicy, tylko był bardziej przerażony, no ale był na pogrzebie dziadziusia, a Dominik zmarłej osoby praktycznie nie znał, a to też różnica. Jeśli idziecie na pogrzeb bliskiej dziecku osoby możecie córeczkę ze sobą zabrać, jeśli zmarłego nie zna ja bym nie zabierała(oczywiście jeśli macie ją z kim zostawić). Tym bardziej, że dziecko jakoś przecież trzeba uświadomić, coś o pogrzebie opowiedzieć, a temat miłym nie jest...
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
słodziakowie
sympatyczka(k) forum
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 09, 2011, 09:58:59 »

Temat był poruszany na świeżo -Święto zmarłych, więc jeździliśmy po grobach.
Mała wie, kto zmarł z resztą ja się popłakałm jak usłyszałam, więc trzeba było jej od razu powiedziec czemu mama płacze... Ale tej cioci nie widziała prawie 2 lata, więc w sumie wie tylko że to mama Ani i Michasia, z którymi się widziała w wakacje...
Jeszcze myślimy nad tym...
emiliap
rozmowna(y)

« Odpowiedz #3 : Listopad 23, 2011, 12:44:27 »

dla tak małego dziecka może to być przeżycie jeśli było żyte ze zmarłą osobą. Ja z mojemy 2,5 latkowi mówię, co się dzieje pośmierci. Zaczeło się od pójścia na cmentarz, co pociągnęło za sobą masę pytań. Może dziecko coś zapamięta....
Dzieci: Filipek (3 lata);
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.