Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 2 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Problem z myciem ząbków  (Przeczytany 4332 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
karlinka
super mama

Problem z myciem ząbków
« : PaĹşdziernik 08, 2009, 11:09:11 »

Witam. Mam pytanie jak dbacie o ząbki swoich małych dzieci i jak Wasze pociechy na to reagują? Ja myję szczoteczką (taką jak dorośli tylko odpowiednio mniejszą) i wodą, a raczej takie mam plany, gdyż moje 13-miesięczne dziecko, za żadne skarby nie da sobie  umyć ząbków(płacze z zaciśniętą buzią, kręci głową i ze wszystkich sił odpycha moją rękę trzymającą szczoteczkę), a ma ich już 10 i zaczynam się poważnie obawiać o ich zdrowie. Pomóżcie, może znacie jakiś sposób, aby zachęcić takiego małego szkraba do mycia ząbków...
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"

Dzieci: Dominik (3 lata);
marti
rozmowna(y)

Odp: Problem z myciem ząbków
« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 09, 2009, 20:46:53 »

Myślę, że masz rację martwiąc się o stan ząbków dziecka.My myjemy od pierwszego ząbka takim żelem bez fluoru.Jest różowy i ma owocowy smak, co zachęca maluszka do włożenia tego do buzi:)Polecam ten żel z ziajki.No i jeszcze może pokaż swojej pocieszce w lustrze jak ty myjesz swoje zęby i powiedz, że jak mamusia myje to ty też umyj itp...Może pomoże:)Zyczę powodzenia:)
Dzieci: Stasio (3 lata);
marcela
nowa(y)

« Odpowiedz #2 : PaĹşdziernik 10, 2009, 22:11:25 »

Mój mały jak miał jakieś 2 czy 3 ząbki to pozwalał,żebyśmy my mu myli zęby.Teraz ma prawie 2 lata i nie pozwala sobie ich umyć.Sam wyssa tylko pastę i oddaje szczoteczkę.
Za radą dentysty kupiliśmy szczoteczkę elektryczną(taką tańszą)i to go zachęciło do samodzielnego mycia Duży uśmiech
Trzeba zwrócić uwagę,żeby nie trzeba było trzymać przycisku aby szczoteczka działała.Dziecko nie poradzi sobie z trzymaniem przycisku i myciem zębów.
Dzieci: Marcel (4 lata);
*aneta*
uzależniona(y)

« Odpowiedz #3 : PaĹşdziernik 12, 2009, 21:17:06 »

Marti ma racje, ja tez rano zabieralam malego ze soba do lazienki zeby podpatrzyl co to sie tam wyprawia i co jak co ale mycie zebow przez nas najbardziej go fascynowalo a smial sie przy tym do rozpuku, az wkoncu dostal swoja szczoteczke pomaziana pasta i gryzl ja ze hoho. Na dzien dzisiejszy poranna toaleta dalej wspolna, Alex stoi na desce klozetowej, macza rece w umywalce i usiluje umyc twarz, "prawie" ogarnia grzebyczkiem czuprynke a buziaka sam rozdziawia do szczotkowania a potem sam jeszcze "poprawia", tylko jeszcze wypluwac nie umiemy ale to juz wyzsza szkola jazdy, co nie znaczy ze nad tym nie pracujemy Duży uśmiech
I mam nadzieje, ze nie tak jak w przypadku marceli, tak juz zostanie Niezdecydowany

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (16 miesięcy);
karlinka
super mama

« Odpowiedz #4 : PaĹşdziernik 13, 2009, 12:24:22 »

Nasz mały nie raz i nie dwa widział nas myjących zęby, rodzice ze szczoteczkami w buzi wyglądają baaardzo śmiesznie, ale do niczego go to nie zachęca  Smutny Może za mało sie starałam, spróbuję codziennie pokazywać mu jak myję zęby i w tym czasie podam mu jego szczoteczkę, bo do tej pory na to nie wpadłam  Zawstydzony żel Zjajki zakupię tylko nie bardzo wiem jak płukać buzię takiego malca...jestem pewna, że będzie próbował pożreć ten żel Szok Szczoteczka elektryczna to fajny pomysł, ale chyba mój misio jest jeszcze na nią troszkę za mały, może tak za rok mu ją zakupimy, weźmiemy wówczas pod uwagę twoją radę marcela, pewnie sami nie pomyślelibyśmy o tym przycisku...no nic będziemy próbować może tym razem się uda...

Ivy
absolutnie zadomowiona

« Odpowiedz #5 : PaĹşdziernik 13, 2009, 14:10:29 »

Rocznemu synkowi myję sama. Jakoś nam się udaje. Ja mam pastę elmex. Płuczę pocierając mokrym palcem bo inaczej nam się nie udaje. Nie martwię się o połykanie pasty bo taka ilość naprawdę nie zaszkodzi.
Starsza córka rano myje sama. Wieczorem myję ja. Były problemy ale odkąd myje sama rano (wiadomo że to mycie nie jest doskonałe ale radość jest ogromna) nie ma żadnych kłopotów.
Pozdrawiam
Współczesny rodzic często nie wychowuje dziecka, ale je hoduje. Jak piękny egzotyczny kwiat....
Dzieci: Córka (5 lat); Syn (3 lata);
*aneta*
uzależniona(y)

« Odpowiedz #6 : PaĹşdziernik 28, 2009, 15:03:17 »

No i musze sie wam pochwalic ze od jakiegos tygodnia moj smyk wypluwa paste z buzi Duży uśmiech  A jaki jest z tego dumny!

Dzieci: Alex (3 lata); Alicia (16 miesięcy);
marti
rozmowna(y)

« Odpowiedz #7 : PaĹşdziernik 28, 2009, 16:50:11 »

A jeśli chodzi o ten żel z ziajki Karlinko to dziecko może go połykać i nie zaszkodzi:)
Dzieci: Stasio (3 lata);
karlinka
super mama

« Odpowiedz #8 : PaĹşdziernik 28, 2009, 17:23:38 »

Ech Marti o myciu Dominikowych ząbków to już nawet nie chce mi się gadać Z politowaniem Ja zakupilam pastę colgate, bo z zjajki widziałam żel tylko od 2 lat, dopiero na necie znalazłam takie od pierwszego ząbka, ale zakupu już zdążyłam dokonać...pastę i owszem polubił, po szczotczkę sam wyciąga łapki i gryzie ją zapamiętale (to już jakiś sukces) niestety gdy tylko chcę poruszać szczoteczką od razu bunt Smutny Próbowaliśmy na siłę, ale to bez sensu, bo może zrazić się zupełnie...Pokazujmy mu jak myjemy zęby, myjemy też je sobie nawzajem i nic Smutny myślę o szczoteczce elektrycznej tylko czytalam, że jest od lat 3-ech no i trochę się boję, że się jej wystraszy...

Ania79
Gość
« Odpowiedz #9 : Listopad 16, 2009, 15:34:35 »

Po prostu wręczyłam synowi szczoteczkę z pastą dla dzieci i powiedziałam "umyj zęby" pokazując jak ja to robię swoją szczotką Uśmiech No i jak sam sobie "pogrzebie" to poprawiam po nim a jak nie da trudno... Na siłę zrazi się zupełnie. Teraz ma już 17 m-cy i nie tylko grzebie szczoteczką ale szoruje w lewo i prawo jak mu pokazuję na sobie Uśmiech
Strony:
1 2 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.