Nag��wek Nag��wek SklepPortal
reklama

Strony:
1 Do dołu
Wyślij
AutorWątek: Głużenie,gruchanie,guganie-pogubiłam się :(  (Przeczytany 730 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Lily26
nowa(y)

Głużenie,gruchanie,guganie-pogubiłam się :(
« : Grudzień 30, 2011, 19:37:09 »

Witam! Wiem, że podobne wątki były poruszane, ale żaden z nich tak naprawdę nie był nawet podobny do mojego.
Mój syn skończył 3 miesiące. Jedyne dźwięki jakie wydaje eeeeuuuu,aaaaa,eeeee, ełłłłł,ejjjjj. No i teraz pytanie: czy jest z nim wszystko w porządku? Pytam, bo wszędzie pisze się o tym, że głużenie to inaczej gruchanie i guganie i są to dźwięki gardłowe typu agu, abu, ghi itp. Syn takich dźwięków nigdy nie wydawał. Znalazłam też informacje w internecie, że głużenie to wydawanie właśnie samogłosek, a gruchanie czyli inaczej guganie to już dźwięki takie jak gołębie wydają czyli typu agu, ghi, itp. Jak to w końcu jest? Ktoś nawet napisał, że najpierw dziecko głuży (aaa,eee, itp) potem grucha/guga (agu, abu, ghi) a na końcu gaworzy. Z okresleniem gaworzenia nie ma takiego problemu, bo są to już całe sylaby. Ale jak to jest z tym głużeniem? I czy mój syn w ogóle jest zdrowy skoro wymawia same samogłoski a skończył 3 miesiące? Jest dzieckiem niedosłyszącym i będzie aparatowany, ale wiem że w przypadku głużenia nie ma to znaczenia. Bardzo proszę o odpowiedź bo zaczynam się już martwić Smutny Ogólnie syn rozwija się dobrze. Uśmiecha się, zaczyna się na nasze wygłupy śmiać na głos - chociaż tutaj trzeba się mocno wysilić żeby go do tego zachęcić Uśmiech Ruchowo też jest sprawny. Jest na etapie wkładania ciągle rączek do buzi. Czasem widzę, że śpi z otwartą buzią. Nie jest to nagminne ale zdarza mu się. Bardzo proszę o pomoc! Z góry dziękuję
logopeda
Ekspert na forum

Odp: Głużenie,gruchanie,guganie-pogubiłam się :(
« Odpowiedz #1 : Styczeń 05, 2012, 21:51:33 »

Witam serdecznie,

Niestety nie widząc, a tym bardziej nie słysząc dziecka, nie mogę zbyt wiele doradzić. Generalnie my logopedzi posługujemy się określeniem głużenie i gaworzenie, głużenie to przypadkowo wydawane przez dziecko dźwięki, zwłaszcza gardłowe, co nie oznacza, że wyłącznie gardłowe.

Częściowo odpowiedziała Pani sobie sama na zadane pytanie, to początek głużenia, jednak z racji tego, iż Pani synek jest dzieckiem niedosłyszącym, skonsultowałabym się jak najszybciej z Ośrodkiem dla dzieci głuchych lub Ośrodkiem Wczesnej Interwencji, gdzie nawet takie maluszki są objęte opieką logopedy.

Dzwoniąc warto zaznaczyć wiek dziecka, wiem, że w Gdańsku do Ośrodka dla Dzieci Głuchych, takie maluszki przyjmowane są priorytetowo. To ważne by pracować jak najszybciej, mózg dziecka jest bardzo plastyczny do 3 roku życia, co oznacza, że w tym czasie można zdziałać naprawdę wiele.

Nie podała Pani przyczyny niedosłuchu, czy jest ona znana? To również jest istotne.

Spanie z otwartą buzią i oddech ustami, to wzorzec nieprawidłowy, dodatkowo sprawia, że dziecko często będzie zapadać na różne infekcje gardła, ponieważ wdycha bezpośrednio buzią zimne i brudne powietrze, proszę skonsultować to z laryngologiem, być może jest powiększony migdał.

Przyczyną otwartej buzi może być również niskie napięcie mięśniowe, tutaj przyda się pomoc logopedy wczesnej interwencji lub neurologopedy, który po przez masaż usprawni trochę mięśnie twarzy, to też wpłynie pozytywnie na mowę dziecka.

Wkładanie rączek i przedmiotów do buzi jest czymś normalnym, dzieci w ten sposób poznają świat i swoje ciało, jednak gdy ten stan przedłuża się, należy się niepokoić, mamy grupę dzieci podwrażliwych sensorycznie, które między innymi wkładają sobie przedmioty, ubrania i ręce do buzi nawet w wieku przedszkolnym. Jednak na etapie Pani synka, powodów do obaw nie ma.

Życzę wytrwałości
Pozdrawiam serdecznie
Marta Baj Lieder

www.cenrum-logop.pl
Logopeda specjalista wczesnej interwencji
terapeuta integracji sensorycznej
instruktor masażu Shantala
terapeuta ręki
autor książki "Barwy świata"
Marta Baj Lieder
Strony:
1 Do góry
Wyślij

Skocz do:  

logowanie

Zapomniałeś hasła?
logowanie ostatnie posty logowanie
logowanie

copyright © osesek.pl Osoba zamieszczająca wypowiedzi naruszające prawo lub prawa osób trzecich może z tego tytułu ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osesek.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.